Mona Striib, der er forbundsformand i FOA, vil have ligeløn tilbage på den politiske dagsorden. Foto: Malte Kristiansen, Fagbladet FOA.

FOA-formand: Hvorfor er ligeløn et tabu på Christiansborg?

9. okt 2019
Kvinder får i gennemsnit 13 procent mindre i løn end mænd, og alligevel er ligeløn ikke på dagsordenen på Christiansborg, beklager FOA-formand Mona Striib. Hun vil have folketingspolitikerne til at tale ligeløn og have lønforhøjelser i kroner og ører til gavn for kvindefag.

Ligeløn skal igen på den politiske dagsorden, mener forbundsformand i FOA Mona Striib. 

På sosuernes og pædagogmedhjælpernes FOA-kongres i Odense onsdag fastslog Mona Striib, at kampen for ligeløn igen skal på dagsordenen både på Christiansborg og i fagbevægelsen. 

LÆS OGSÅ: Fagforbund presser Mette F.: Hvorfor skal vi have verdens højeste pensionsalder?

I dag tjener danske kvinder 13,1 procent mindre end mænd, og en hovedforklaring er, at der ikke er lige løn for arbejde af samme værdi. 

- Jeg er meget tæt på at kalde tjenestemandsreformen fra 1969 for en en historisk ligelønsbrøler. Lovgivningen dengang placerede kvindefagene allerneders i lønrelationen mellem faggrupperne i den offentlige sektor, siger hun.

- Dengang under Hilmar Baunsgaard og VKR-regeringen var tankegangen, at det var manden og manden alene, der skulle forsørge familien. Såkaldt kvindearbejde som hjemmehjælper, barneplejerske eller sygeplejerske var tænkt som et løntillæg til familie, hvor kvindens rolle som husmor stadig var afgørende, forklarer Mona Striib.

Forældede kønsroller 

50 år efter tjenestemandsreformens fødsel gennemsyrer dens tankegang desværre stadigvæk vores lønsystem og kønsroller på arbejdsmarkedet, beklager FOA-formanden.

- Lad os nu slippe ud af de forældede kønsroller. Kære politikere: Tag jer nu sammen, sagde hun fra talerstolen på FOA-kongerssen og uddyber:

- Det kræver stadig en hjælpende hånd fra Christiansborg til et økonomisk løft af kvindefagene. Og det betyder ikke total ødelæggelse af den danske aftalemodel. Det ved politikerne også godt, pointerer Mona Striib. 

Manglen på ligeløn har været et tilbagevendende tema både på Christiansborg og i faglige organisationer i flere årtier. Senest den manglende ligeløn for alvor blev diskuteret var i forbindelse med den såkaldte lønkommission, som blev nedsat i 2008 og kom med en række anbefalinger to år senere.

Når overlægen får 65.100 kroner ekstra som følge af overenskomstforbedringerne i perioden, mens en social- og sundhedshjælper på det samme hospital  får 22.500 kroner ekstra, er det saftsuse mig skævt.
Mona Striib, forbundsformand i FOA.

Men kløften mellem mænd og kvinders løn er ikke blevet markant bedre, og debatten om uligeløn mangler fatalt i politikernes opmærksomhed, mener Mona Striib. 

Lønløft i kroner til sosuer og pædagoger   

For at give sosuer, pædagoger, sygeplejersker og andre kvinde i typiske kvindefag et lønløft foreslår FOA et opgør med de procentvise lønstigninger ved næste offentlige overenskomstforhandlinger i 2021. 

Står det til FOA, overgår det offentlige arbejdsmarked ved overenskomstforhandlingerne i 2021 til et system, hvor lønforhøjelserne regnes ud i kroner og øre frem for procenter.

På FOAs kongres i Odense langede forbundsformand Mona Striib kraftigt ud efter det nuværende lønsystem, der tilgodeser de højtlønnede – og straffer de typiske og lavtlønnede kvindefag i den offentlige sektor.

- Når overlægen får 65.100 kroner ekstra som følge af overenskomstforbedringerne i perioden, mens en social- og sundhedshjælper på det samme hospital  får 22.500 kroner ekstra, er det saftsuse mig skævt. Alt for skævt, sagde Mona Striib i sin beretning til FOAs kongres. 

Reallønsfremgang til alle

På det offentlige arbejdsmarked har det de senere år været heftigt diskuteret, om der skal ske en såkaldt ”skævdeling”, så parterne enes om forlods at sætte penge af til udvalgte områder.

Mona Striib pointerer, at ”skævdelingen” allerede eksisterer, når en procent ekstra til en offentlig topchef svarer til cirka 15.000 kroner – mens en procent til et typisk FOA-medlem svarer til godt 3.000 kroner.

- Skævdelingen må høre op. Det er også helt skævt, når vi fortæller, at vi sikrer samme reallønsfremgang til alle, når det opgøres i procenter. Det gør vi ikke. Man kan altså ikke gå ud og betale procentvis mindre for en liter mælk, mener Mona Striib. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her