Foto: Privat

Studerende: Rasmus Jarlov er præget af syg kapitalisme

26. nov 2019

DET KRÆVER IKKE dybdegående undersøgelser for at finde ud af, hvad kapitalismen drejer sig om. Heldigvis er det indlysende rigtigt, at kapitalismens ånd er, at man profiterer så meget som muligt og øger sin nyttemaksimering, som i kapitalistisk forstand er uendelig og ubegrænset, uden at tilgodese menneskers reelle behov og basale ønsker.

LÆS OGSÅ: Danske A-kasser: Det er ualmindeligt groft at kalde akademikere dovne

En kort indledning for at berette om, hvordan den konservative politiker Rasmus Jarlov ånder kapitalistisk og puster kapitalistisk. Ikke kun i forhold til økonomien, men også når han bringer diskussionen i uddannelsesmæssig kontekst, er han præget af den syge kapitalisme.

Hold nu kapitalismens ånd væk fra uddannelserne og lad folk vælge, hvad de vil
Mohamad Alnabhan, studerende

“Jeg synes, at det er en skam, at der er så mange, der vælger uddannelser, som har en høj arbejdsløshed.”

Det var sådan, Jarlov tilkendegav sin politiske holdning i Debatten på DR2 d. 21. november. Anledningen var den aktuelle debat om “akademiker-bashing”, hvor man netop opfordrer akademikerne til at arbejde med noget, som de oprindeligt ikke er uddannet til.

Hvis vi igen kaster et blik på kapitalismens ånd, så er det at profitere så meget som muligt, selv hvis processen er moralsk forkastelig. Den ånd belaster andre individer, og det som Jarlov lægger op til, er, at uanset, hvad folk ønsker sig som drømmeuddannelse og uanset om de bestemt kan lide en uddannelse, så er det ikke det, der skal tilgodeses. Det er, hvad arbejdsgiverne efterspørger.

LÆS OGSÅ: Debattør langer ud: Akademikere opfinder arbejde til sig selv

Hvis man vil lytte til Jarlov og anse ham for at være verdens høje herre, så vil det være destruktivt for både arbejdsmarkedet og for selve velfærden. Det sker, hvis folk hver morgen skal stå op og have ondt i maven på grund af deres manglende lyst til at komme på arbejde, fordi de ikke har taget deres drømmeuddannelse. Fordi de ved, at de er ofre for kapitalismens forfærdelige tænkning.

DA JEG VAR GYMNASIEELEV fik jeg fornemmelsen af - hver gang jeg skulle til biologi- og kemiundervisning - at der kom tusindvis af farlige og faretruende fabeldyr, fordi jeg kunne ikke lide disse fag.

Jeg kunne ikke forestille mig at have en fremtid med beskæftigelse i kemi eller biologi, og hvis Jarlov vil få en, der drømmer om en statskundskabskarriere, til at være biolog, så er jeg ikke stensikker på, at vedkommende rent faktisk vil holde til at færdiggøre uddannelsen eller være et hårdtarbejdende menneske.

LÆS OGSÅ: Debattør til Naser Khader: Tag en tudekiks, og stop med at ævle for meget

Jeg anerkender den præmis, at vi ikke kan have et samfund, hvor dets borgere kun arbejder bag skrivebordet eller med papirarbejde. Vi kan heller ikke have et samfund, hvor alle enten er bureaukrater eller jurister. Vi mangler alle i alle brancher, og vi skal have alle i alle slags arbejde.

Men styringen behøver ikke at være i overensstemmelse med kapitalismens tankegang; at vi skal have vækst og maksimering af indtjening, selv hvis det går ud over studerendes visioner og ambitioner.

Så hold nu kapitalismens ånd væk fra uddannelserne. Lad folk vælge, hvad de vil, og gudskelov er vi forskellige mennesker, og vi vælger forskelligt.