Mønsterbryderen: Jeg kan selv!

5. jan 2011, 11:30
De er sjældne, men de findes. Mød to af de meget sjældne mønsterbrydere fra Folketinget

Marion Pedersen (V), født 1949 i København. Datter af vinduespudser Aksel Vestergaard og lagerforvalter Gurli Nielsen. Gik ud af folkeskolen i 7. klasse. Har ingen uddannelse udover aftenskolekurser i kontorfag.

”Min mor var enlig mor med fire børn, så jeg måtte klare lektierne selv. Men i modsætning til mine brødre, så har jeg det i mig, at jeg nok skal vise dem, at jeg kan klare mig selv. Jeg ved ikke, hvor det kommer fra.

Det har betydet meget for mig, at jeg havde en klasselærer i folkeskolen, der troede på mig. Hun sagde, ”Det kan godt være, at din mor bliver nødt til at tage dig ud af skolen i 7. klasse, men du skal nok blive til noget. Du kan godt, så er det bare op til dig selv.” Det har jeg aldrig glemt hende for. Det betyder meget, at en voksen bakker en op.

Man skal selv rykke, og det forstår jeg ikke, at der ikke er flere, der gør, men det man vokser op med at se betyder nok meget. Min ældste bror blev maskinarbejder, men er desværre død.

Mine to yngre brødre er gået til i hash og narko og har ikke arbejdet i mange år. De kom ind i det i teenageårerne, og kom aldrig ud. Det er ikke til at sige, hvorfor nogle er stærke og klarer den, og andre ikke.”

Leif Lahn Jensen (S), født 1967 i Grenaa. Søn af arbejdsmand Leo Lahn og hjemmehjælper Bente Lahn.  Har folkeskolens 10. klasse og har siden været ufaglært havnearbejder.

”Bogligt lå jeg pænt i midten, men jeg syntes, det var en træls skole, jeg gik i, og jeg gik i samme klasse med samme lærer i ti år. Så da jeg kom ud af 10. klasse, ville jeg ud og arbejde. Bare eet år. Jeg havde fået plads på HF og ville gerne være journalist eller lærer.

Men så fik jeg arbejde på havnen, og penge mellem hænderne, og før jeg så mig om, havde jeg så mange udgifter, at jeg slet ikke kunne tage en uddannelse.

Stort set det eneste jeg er uddannet til i dag, er at køre containertruck, og det kan man kun gøre på Århus Havn. Så hvad hvis jeg ryger ud ved næste valg? Hvad kan jeg så få arbejde som? Den slags tanker er der mange uden uddannelse, der går med.

Mine to søstre har været lidt bedre, og har begge fået en sygeplejerskeuddannelse. Det betyder meget for mig, at mine egne børn får en uddannelse. Jeg har lovet mig selv, at hvis jeg ikke kommer i Folketinget ved næste valg, så skal jeg selvfølgelig finde noget at leve af, men jeg skal også have en uddannelse ved siden af.

Ingen af mine forældre har en uddannelse, og jeg er mønsterbryder på den måde, at jeg er den eneste politiker i familien nogensinde. Jeg har haft det i mig med at blande mig og være nysgerrig siden jeg var barn. Jeg har stort set altid været formand for alle de foreninger, jeg var med i og var aktiv i elevrådet. Jeg ved ikke, hvor det kommer fra."