Tæt på verden: Moder demokrati får lov at stille op

8. feb 2012
Myanmar fortsætter sit politiske forår selv om parlamentet er domineret af militæret. Aung Suu Kyi har indtil videre frit løb politisk.

Valgkommissionen i Myanmar har bekendtgjort, at landets mest kendte politiker og fredsprismodtager, Aung Suu Kyi, har lov til at stille op til valget den 1. april. Dermed er den ofte arresterede oppositionspolitiker sluppet helt fri af militærstyrets bånd.

Der er tale om suppleringsvalg til 48 ledige pladser i Myanmars parlament, men Suu Kyi holder sig ikke til sin lokale, fattige opstillingskreds nær Yangon. Hun og hendes Nationale Demokratiske Liga fører valgkamp i hele landet og påvirker international opinion.

Tilladelsen til at bevæge sig frit politisk kommer samtidig med at USA, Danmark og mange andre rige lande letter deres stramme restriktioner imod Myanmar, de bortset fra nødhjælp har været på bistandsverdenens sorte liste.

Går det mon an?

Suu Kyi er en politisk leder af format, som kan afgøre Myanmars (tidligere Burma) udvikling. Hun og hendes parti boykottede valget i 2010, fordi landet stadig var styret af en brutal militærjunta.

Nu er en reformproces påbegyndt, og Suu Kyi spiller med. Indtil videre er hun fri.

Kyi har netop været landet rundt for at tale for endnu mere liberalisering af samfundet. Internationale observatører ville først se, om den nye civile regering ville acceptere hendes massive påvirkning af hele landet eller ej.

Hendes tilhængere møder op i titusindtal med bannere, som kalder hende ”moder demokrati”. En tidligere tilsvarende tuerne i 2003 gik galt. Regeringstro modstandere angreb hendes kampagne og dræbte mange.

Diktaturet, der nu letter for restriktionerne på befolkningen, har været ved magten siden 1962. Pro-demokrati demonstrationer i 1988 blev smadret og Suu Kyi lukket inde i sit hus som straf.

[pagebreak]Moderate forandringer

Selv om verden, herunder Danmark, jubler over lysningen fra Myanmar og sender flere penge og forbedrer kontakterne, er der grænser for liberaliseringen.

Parlamentets 664 pladser er, selv om Suu Kyis parti skulle få alle de 48 tomme pladser, hovedsagelig besat af militærfolk og venner af det mangeårige diktatoriske styre, der holdt hende indespærret i årevis.

Mange politiske fanger, omend kun 300, er løsladt. Medierne har fået løsere tøjler, så meget at løsladte profileres i medierne. Gennem de sidste fire år har landet ellers været blandt de værste på listen af dem, der undertrykket pressefrihed, skriver Christian Science Monitor.

Den politiske liberalisering er stor nok til, at udenlandske investorer er begyndt at sende penge ind i landets økonomi.

De hårdeste af sanktionerne fra USA er bibeholdt, mens verden venter på resultaterne af valget i april. Afstemningen kan forandre Myanmars politiske landskab.

Lige nu er det end ikke sikkert, at Suu Kyi har lov til at føre kampagner i hele landet. Man skal spørge om lov, rapporterer The Wall Street Journal. Helt uden problemer er det ikke. Den 2. februar fik hun forbud imod at holde et politiske møde på et fodboldstadion.
Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.