Tæt på verden: Mistænkte for tyveri og hekseri lynches

16. aug 2013, 15:20
I Tanzania er det blevet mere almindeligt at udøve selvjutits imod mistænkte. Folk henrettes uden chancer for at forsvare sig.

Den anden dag blev en 29 årig forretningsmand ved navn Florence Mabuga dræbt af en rasende folkemængde i den tanzanianske by Mpanda. Han havde haft besøg af en veninde, og da de sammen forlod hans hus skete et eller andet, der fik hende til at kalde ham en tyv.

Det lykkedes ikke Mabuga at undslippe døden i gaden begået af hendes "redningsmænd." Til gengæld forsvandt gerningsmændene og kvinden, der ikke er fundet af politiet.

Retssystemet i Tanzania synes ikke at kunne kontrollere antallet af henrettelser, der foretages i gaderne af påståede skyldige, skriver det lokale medie HibariLeo, der er associeret med avisen Daily News. Det synes at være en trend, at påståede tyveknægte eller andre summarisk dræbes af lynchivrige mennesker uden chancer for at forsvare deres sag.

Lovgivningen i landet anser den slags overgreb for drab, men få eller ingen bringes for en dommer.

Mange henrettelse

Sidste år skal 673 menneske være henrettet i Tanzanias gader. Opgørelsen skal stamme fra the Legal and Human Rights Center (LHRC) i landet. Lederen af centret, Dr. Hellen Kijo-Bisimba siger at antallet er stigende i byerne. I 2005 var der kun 40 kendte tilfælde.

Ydermere fortæller lederen af LHRC mediet, at antallet af drab på mennesker mistænkte for at udøde heksekunster også er stigende.  I 2011 var der 600 - en stigning på 21 siden året før. Også i politiets varetægt er det farligere end tidligere. I 2010 døde 52 i dets varetægt og færre året efter.

To politifolk blev i januar ofre for en lynchende folkemængde, der anklagede dem for at handle med elfenben fra elefanter. Tanzania Daily News skriver i en forfærdet leder, at ud over at politiet burde være hævet over ulovligheder skal den slags anklager naturligvis undersøges.

 


Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.