Mistænkt AMUfirma: Reglerne har ændret sig

25. maj 2011
Den konservative kredsformand Per Hatting afviser, at han har fusket med AMUmidler.

Udover at dirigere de Konservative i Glostrup og et par andre firmaer er Per Hatting direktør og daglig leder af 2HR. Virksomheden er specialiseret i uddannelse, hvor der indgår tilskud.

Men det kommer helt bag på ham, at firmaet er ved at blive undersøgt for fusk med AMU-midler.

Du har intet kendskab til, hvad det er for nogen oplysninger, der roder rundt inde i Undervisningsministeriet om jer?

”Nej, beklageligvis ikke,” siger han.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Det her kunne jo godt tyde på, at dit firma svindler med AMU-midler. Hvad siger du til det?

”Det har jeg i udgangspunkt ingen kommentarer til. Men jeg vil med sindsro imødese udfaldet af de undersøgelser - og så er jeg stensikker på, at det vil være en blåstempling af, at vi gør tingene korrekt.”

Vi har talt med en tidligere kollega, der siger, at han som led i sit arbejde skulle informere erhvervsskoler om, at et kursus blev normeret til én dag, men sagtens kunne konverteres til et to-dages kursus på papiret, så godtgørelsen blev større. Er det normal praksis i 2HR?

”Den praksis er jeg absolut ikke bekendt med. Jeg har ikke hørt om det før nu, og da det jo ikke er noget man hverken kan, må eller skal, kan jeg forestille mig, at det er en person, der har andre motiver end nødvendigvis at fortælle sandheden.”

Hvad mener du så om, at Dansk Erhverv går rundt og advarer mod jer? Det er jo ikke hvem som helst.

”Det er ny viden for mig, og det vil jeg selvfølgelig undersøge, for det kan jeg slet ikke forestille mig, at de har noget belæg for at gøre.”

Så det er ikke kommet dig for øre tidligere, at I har et lidt blakket ry i branchen?

”Nej.”

Der kan hurtigt ske fejl

Avisen.dk har også talt med Kent Fallesen, der er administrerende direktør i 2HR. Han oplyser, at reglerne på AMU-området er blevet så bøvlede, at det nærmest er umuligt ikke at træde ved siden af.

”Vi prøver på alle mulige måder at følge regler, som vi nu tolker dem. Men reglerne ændrer sig hele tiden. Det her felt er så utroligt komplekst, at der hurtigt kan ske fejl,” siger han.

2HR er et af mange firmaer på efteruddannelses- og virksomhedsrådgivningsområdet, som Kent Fallesen er involveret i.

Men hyppige regelændringer og den stramme kontrol har snart gjort livet så besværligt for de private virksomheder på AMU-markedet, at det ikke er umagen værd, understreger han.

”Vi kan godt forstå, at der er et behov for øget kontrol, men byrden ved at gennemføre uddannelser med tilskud i det her system er ved at være for stor. Konsekvensen er, at vi fyrer en masse medarbejdere. Det er konsekvensen af regeringens politik,” lyder det fra Kent Fallesen.

I modsætning til Per Hatting afviser han ikke, at 2HR har udbudt et-dages kurser med to dages godtgørelse. Ifølge tidligere regler kunne virksomheder nemlig også søge tilskud til den tid, medarbejdere skulle bruge på opgaveløsning eller ”lektieløsning” i forbindelse med efteruddannelse, understreger han.

”Det har været helt normal praksis. Men det må man ikke længere, så derfor er det selvfølgelig ikke længere praksis. Vi har fulgt reglerne til punkt og prikke,” garanterer Kent Fallesen.