Misbrug på jobbet Sådan forholder du dig

7. aug 2009

Problemer med alkohol på arbejdspladsen er langt mindre end tidligere, hvor alkohol i mange brancher var mere reglen end undtagelsen.

De fleste arbejdspladser har i dag klare regler omkring brug af alkohol i arbejdstiden, og ofte er det helt forbudt. Men alkoholmisbrug forekommer stadig, enten i grupper som følge af en drikkekultur, eller fordi enkeltpersoner har alkoholproblemer.

Et andet misbrugsproblem, der kan være på arbejdspladsen, er narkotika og medicin. Er en person afhængig af stoffer, kan han eller hun sjældent adskille det helt fra arbejdstiden. Der er også nogle, der bruger stoffer til at præstere bedre i arbejdet, for eksempel kokain.

Både alkohol og stoffer på arbejdspladsen er naturligvis dybt problematisk, dels for misbrugerne selv, men også for kollegerne, fordi det skaber et dårligt psykisk arbejdsmiljø og kan være decideret farligt, når der er påvirkede mennesker på en arbejdsplads.

Hvis der er mistanke om misbrug af alkohol eller stoffer på arbejdspladsen, skal det tages med i arbejdspladsvurderingen (APV).

Har du selv eller har en af dine nære kolleger problemer, kan det være en ide at tage en snak med tillidsrepræsentanten og derefter diskutere problemet med ledelsen. Mange arbejdspladser tilbyder at hjælpe medarbejdere ud af misbrugsproblemer på forskellige måder.