Mirakeltrick: Sniksnak dig til drømmejobbet

15. feb 2010
Vær venlig, betænksom og udadvendt, for de rigtige venner er vejen til drømmejobbet

Virksomheder finder i stort omfang kommende medarbejdere blandt venner og bekendte. Så hvis du ikke har de "rigtige" venner, kan vejen til drømmejobbet meget vel være belagt med forhindringer.

Det viser ny forskning fra Aalborg Universitet. Og er du så en af dem, som føler, at du har et ringe netværk, så er det ikke så svært at få et.

"Det er få ændringer, som skal til, før du kan få dig et godt, professionelt netværk. Er du truet af fyring eller måske allerede ledig, så begynd at fortælle om dig selv som professionel - ikke som mor til Tina på fem," siger Margrete Bak jurist med 12 års erfaring som selvstændig netværkskonsulent og indehaver af Solo Jobdesign.

  • Husk, at andre gerne vil vide noget om dig, hvad du laver, og hvad du vil. Tro på, at de andre gerne vil høre om dig og fortæl dem, hvem du er, og hvad du kan.
  • De andre er dem, som du møder på eksempelvis et kursus, i en kø, til et forældremøde, dem du følges med, når du går tur med hunden, eller snak med naboen. Spørg først til dem og fortæl dernæst om dig selv.
  • Vær høflig og venlig, men udadvendt. Vær oprigtig interesseret i dem - er du falsk, kan det mærkes med det samme.
  • Tænk over, hvilken type job du gerne vil have. Vil du bruge din uddannelse mere "miljøorienteret", så opsøg de møder og netværk, hvor andre med samme profession kommer. Det kan være et møde, en konference, et kursus eller i netværk, hvor folk frivilligt arbejder med faget. Det kan også være en lokal beboergruppe i Valby, der har besluttet at gøre noget for miljøet i området. De, der møder op, vil højst sandsynligt også have en professionel interesse i miljø. Det kan også være en fritidsaktivitet, der har med miljø at gøre.
  • Sørg for at falde i snak og få at vide, hvad der foregår professionelt, og hvor det foregår. Så opbygger man langsomt et professionelt netværk.
  • Hold kontakten til studiekammerater og tidligere kolleger.
  • Husk, du ikke skal have et privat netværk, men et fagligt. Det kan virke påtrængende og falskt, hvis du straks inviterer til middag, men ikke hvis du giver et visitkort eller får et telefonnummer.
  • Husk at gøre opmærksom på, at du kan kontaktes, hvis andre får brug for din viden. Gør dermed din viden synlig.
  • Hjælp de andre, hvor du kan. Det er gensidigheden, der gør det til et netværk. Det starter altid med, at du selv må give, før du får.
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her