Ministervilla belejret af arbejdsløse

21. mar 2011
Miljøminister Karen Ellemann V fyrede i sidste uge et ulovligt tysk byggefirma. Idag mødte en flok danske håndværkere op for at søge job på ministerens bopæl

Huset er tomt, men på gruspladsen foran ministerboligen ved strandvejen i Taarbæk stimler omkring tyve mænd i arbejdstøj sammen.

Den ene taler i en megafon, mens andre holder et blåt skilt, hvor på der med gule bogstaver står 'Vi søger stadig arbejde, Karen.'

Miljøminister Karen Ellemann (V) måtte i sidste uge fyre et ulovligt tysk håndværkerfirma, efter pres fra Christiansborgpolitikere og fagforeningen 3F.

Idag er en stor flok arbejdsløse håndværkere mødt op for at tilbyde at fortsætte byggeriet for Ellemann.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Jeg er sikker på, at hun hyrer et lovligt byggefirma nu, som både er dansk og har overenskomst. Med mindre hun er stædig og vil bevise et eller andet," siger Tarek Lakrioui, som er tømmersvend fra Hedehusene.

I to måneder har han søgt arbejde uden held. Han håber, der bliver mere arbejde, nu hvor vejret bliver varmere.

Fra vejen ser villahuset noget ramponeret ud. Revnerne i muren og  hullerne i væggen, hvor der indtil for nylig var bindingsværk, får det til at ligne alt andet end et hus, som er vurderet til 15 millioner kroner.

"Dette her er en rodeplads og ikke en byggeplads. Jeg kan godt forstå, hun ikke vil betale særligt mange penge for dette her arbejde," siger Rikki Hansen, som også er arbejdsløs og står ved siden af Tarek Lakrioui.

"Det ligner, at det vigtigste for miljøministeren har været, at arbejdet skulle være billigt. Der er hverken sat vinduer i eller dækket af, så vandet kan let trænge ind i bygningen, træværket og el-installationerne," siger han.

De to murere arbejdede sammen i 2003 på operahuset på Holmen i København. Dengang var der masser af jobs, og det var kvalitet og ikke løn, der blev konkurreret på, forklarer Tarek Lakrioui.

Oktober sidste år begyndte tyske håndværkere at istandsætte taget og vinduerne på Karen Ellemanns hus. Men håndværkerne var ikke registreret i Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT-registeret) som loven kræver.

Efter pres fra politikere og fagforeningen 3F, fyrede miljøministeren det tyske firma torsdag i sidste uge.

Lars Fogh er også arbejdsløs tømrer. Sidst han havde arbejde var i sommer.

Arbejdet bestod i at sætte vinduer i på en skole i Valby. I en tid var han med på opgaven, men så blev ham og de andre danske tømrere på byggepladsen fyret.

"Der var også polske tømrere på opgaven, og det var tydeligt, at vi skulle vise de billige polakker, hvordan de skulle montere vinduerne. Bagefter kunne vi fyres, så kunden kunne spare penge, det er jeg sikker på," siger Lars Fogh.

Hvis man holder sig til tal fra Byggefagenes A-kasse er antallet af arbejdsløse håndværkere på tre år fordoblet til lidt under 3.000 dagpengemodtagere.

De tre tusind håndværkere fra denne a-kasse konkurrerer i øjeblikket med cirka 44.000 østarbejdere.

Mens pladsen foran ministervillaen langsomt tømmes for håndværkere, der skulle hjem - uden et job på hånden har oppositionen på Christiansborg strammet skruen.

Socialdemokraternes medlem af Arbejdsmarkedsudvalget, Lennart Damsbo-Andersen vil nu have Miljøminister Karen Ellemann til at lægge alle papirer i sagen om husbyggeriet frem for Skat og politiet.

"Desværre nager en mistanke om, at der er andre uregelmæssigheder i denne sag," siger han til 3F.

Også Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti ønsker at Ellemann fremlægger kvitteringer og papirer i sagen.

 

Se billedgalleri fra håndværkernes besøg hos ministeren.