- Det bliver aldrig sjovt at skulle gå igennem en paskontrol. Det er ikke fair. Det stresser mig, forklarer John Ville Rasmussen. Foto: Tore Bønke Jeppesen, DR Fyn/

John har danske forældre: Kan ikke få bekræftet sit statsborgerskab

5. feb, 11:27
John Ville Rasmussens sag om at få bekræftet sit statsborgerskab er langt fra en afgørelse.

Danske forældre, dansk navn, danske pas, dansk eksamensbevis, danske valgkort og et helt liv i Danmark.

Listen er lang. Men den beviser ikke, at John Ville Rasmussen er dansk nok til at få bekræftet sit statsborgerskab.

LÆS OGSÅ: 3F advarer: Chefer truer ansatte til at droppe fagforeningen

Historien gik viralt, da DR Fyn kunne fortælle, at en familie i Odense i værste fald kunne risikere at blive smidt ud, fordi faren manglede et indfødsretsbevis.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Sagen har stået på i over to år, og efter den kom frem, er den blevet udskudt igen.

Nu skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet nemlig til John Ville Rasmussen, at han har tre måneder til at finde det endegyldige bevis - for ellers... sker der ikke noget.

69-årige John Ville Rasmussen blev født i Venezuela, og det er starttrinnet til den limbo, som han har danset med de danske myndigheder de seneste år.

Sagen skulle være afgjort i starten af februar, men nu er den udskudt igen med det svar, at ministeriet henlægger den - altså gemmer den uafsluttet - hvis han ikke finder sin originale fødselsattest eller forældrenes originale vielsesattest.

I et brev til John Ville Rasmussens advokat skriver ministeriet:

”Din klient vil således (…) ikke modtage en afgørelse i sin sag, herunder hverken et bevis for bevarelse af dansk indfødsret, et afslag på bevarelse af danske indfødsret eller en afgørelse om, at din klient aldrig har erhvervet dansk indfødsret."

Det vil sige, at man vil lade familien være her uden nogen anden form for tilladelse, og at man stadig ikke vil give John Ville Rasmussen papir på, at han er dansker.

- Det er pænt af dem, at de ikke smider os ud den 5. februar, men i min verden virker det meget uldent og underligt, synes John Ville Rasmussen.

Hvis han skal acceptere brevets budskab, kommer afgørelsen aldrig, mener han. For de originale papirer, som ministeriet giver ham tre ekstra måneder til at grave frem, er umulige at finde.

- Vi kan aldrig få et originalt frem. Vi kan måske få en kopi af en kopi, fortæller John, der har ledt i flere år og spurgt alle sine slægtninge.

Da staten stadig ikke anerkender John Ville Rasmussen som dansker, er han også bange for, hvad der sker, hvis han skal på ferie eller besøge sine døtre, der for tiden bor i USA.

- Det bliver aldrig sjovt at skulle gå igennem en paskontrol. Det er ikke fair. Det stresser mig, forklarer John Ville Rasmussen, hvis pas snart udløber.

Regeringens støtteparti er klar til 'politisk kamp' for, at de danske myndigheder anerkender John Ville Rasmussen som dansker.

- Den her sag er noget af det mest vanvittige, jeg nogensinde har hørt. Det er hovedrystende, siger Andreas Steenberg, der er udlændingeordfører for Radikale Venstre, til DR Fyn.

Han synes, at brevet fra ministeriet gør sagen endnu værre.

- Når man indser, at det er vanvittigt, så henlægger man bare sagen, siger han.

Han håber, at udlændinge- og integrationsministeren vil samarbejde om at ændre reglerne.

- Hele loven er baseret på, at man antager, at udlændinge er et problem og nogen, der vil snyde, siger Andreas Steenberg.

Også SF, Enhedslisten og Venstre kalder sagen for problematisk.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil ikke stille op til interview, men i en mail til DR Fyn skriver han:

- Hvis der er et politisk ønske om at se på reglerne, så vil jeg naturligvis gerne tale med de andre partier. Men jeg vil godt understrege, at myndighederne skal sikre sig, at folk er danske statsborgere. Så skal det selvfølgelig kunne administreres, så der også er almindelig sund fornuft.

John Ville Rasmussen har flere gange efterspurgt et møde, hvor sagsbehandleren kan se og snakke med ham. Her kan hans søster, faster, moster, kusine og barndomsven også bevidne, at han har været i Danmark, siden han var fire år.

Han og lillesøsteren har også fået lavet en DNA-test, som bekræftede, at de var helsøskende. Men den vil ministeriet ikke bruge i sagsbehandlingen.

Nu har familien hyret en advokat, så de ikke står alene i kampen. Og selvom de ikke smides ud, så er ministeriets svar næsten lige så slemt for familien.

- Min kone og børn kan teoretisk miste deres opholdstilladelse og statsborgerskab. Det er utilstedeligt i forhold til, hvad vi har været igennem, siger John Ville Rasmussen.

Derfor opgiver han heller ikke kampen. Han vil ikke lade ministeriet henlægge sagen. Han vil have svar, så familien kan være tryg.

- Jeg forfølger det. Jeg har lært, at jeg skal have et stykke papir på det, siger han.

Det har ikke været muligt at få Udlændinge- og Integrationsministeriet til at svare på, om en henlæggelse af sagen betyder, at der kan bo personer i Danmark, som hverken har dansk statsborgerskab eller opholdstilladelse.