20200206-152503-6-1920x1280we
Nu kan eleverne få udbetalt den skolepraktikydelse for juli, som de er berettiget til at få (Arkivfoto). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Ministerium endelig klar med løsning: Elever får skolepraktikydelse for juli udbetalt

1. sep 2020, 15:30
Efter godt en måneds uvished oplyser Børne- og Undervisningsministeriet nu, at de elever, der ikke har fået udbetalt den berettigede skolepraktikydelse for juli, kan få udbetalt differencen mellem den udbetalte SU og satsen for skolepraktikydelse. "Meget glædeligt, at ministeriet har fundet en løsning," lyder det fra 3F.

Som A4 Arbejdsliv kunne fortælle 10. august, havde man helt glemt at orientere eleverne på NEXT Udannelse København, der skulle overgå fra SU til skolepraktikydelse om, at de skulle afmelde deres SU. 

Det har haft den uheldige konsekvens, at eleverne i stedet for at få udbetalt 7.804 kroner i skolepraktikydelse har modtaget SU-ydelse. Og for de, der hidtil har været på hjemmeboende SU, har der været tale om en væsentlig forskel.

LÆS OGSÅ: Elever i skolepraktik blev ikke informeret i tide: Har krav på penge

I første omgang lød beskeden, at eleverne ikke ville få ydelsen udbetalt for juli, da de allerede havde modtaget SU. Men efter 44 elever klagede til ministeriet, samtidig med at 3F gik ind i sagen, ser det nu alligevel ud, som om eleverne får udbetalt de penge, som de har ret til. 

Således anerkender Børne- og Undervisningsministeriet nu i en skrivelse fra den 28. august, at skolerne ikke har haft mulighed for at vejlede eleverne om ovenstående regler og frister for SU og skolepraktikydelse, idet regler om afskaffelse af karensperioden blev udmeldt sent.

På den baggrund har ministeriet fundet frem til følgende løsning: 

- Elever over 18 år, der er påbegyndt skolepraktik i juli måned efter afsluttet grundforløbet, og som har modtaget SU for juli, har ret til at få udbetalt differencen mellem den udbetalte SU og satsen for skolepraktikydelse for unge over 18 år. En elev kan maksimalt få et beløb udbetalt i offentlig forsørgelse for juli, der svarer til satsen for skolepraktikydelse for unge over 18 år, hedder det i skrivelsen fra ministeriet. 

Orienteret ti dage for sent

Som A4 Arbejdsliv kunne fortælle i august, blev eleverne først orienteret om, at de skulle framelde deres SU den 10. juli, selv om frameldelsen af SU skulle være sket inden 1. juli.  

Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik allerede den 28. maj 2020 en trepartsaftale, der skulle hjælpe virksomhederne og sikre, at elever på erhvervsuddannelserne fik færdiggjort deres uddannelse på trods af coronakrisen.

Et af aftalepunkterne her lød på, at karensperioden midlertidigt blev suspenderet for elever, der afslutter deres grundforløb.

Med den nye trepartsaftale om hurtig adgang til skolepraktik i 2020 har eleverne hele tiden haft krav på at få udbetalt skolepraktikydelse for juli. En ydelse, som for mange af eleverne er af stor betydning for at få hverdagen til at hænge sammen
Søren Heisel, forbundssekretær hos 3F

Tidligere var det nemlig sådan, at eleverne automatisk kom i fire uges karantæne fra overgangen mellem grundforløbet og skolepraktik, hvilket betød, at eleverne først ville få udbetalt deres første skolepraktikydelse ved udgangen af august, eftersom denne ydelse er bagudrettet.

Med den nye ordning blev karensperioden fjernet, så eleverne også kunne få ydelsen i juli. Men da man ikke både kan modtage SU og skolepraktikydelse for en og samme måned, opstod der et problem. Således har flere af eleverne i skolepraktik klaret sig igennem august, uden at der er tikket penge ind på bankkontoen, da SU'en udbetales forudrettet og skolepraktikydelsen bagudrettet.

Aftale vækker glæde

Derfor er 3F nu på vegne af eleverne ekstremt glade for, at ministeriet langt om længe har fundet en løsning.

- Med den nye trepartsaftale om hurtig adgang til skolepraktik i 2020 har eleverne hele tiden haft krav på at få udbetalt skolepraktikydelse for juli. En ydelse, som for mange af eleverne har stor betydning for at få hverdagen til at hænge sammen, siger Søren Heisel, forbundssekretær hos 3F, til A4 Arbejdsliv og tilføjer: 

- Derfor er det meget glædeligt, at ministeriet nu har fundet en løsning, så eleverne får de penge, de er er berettiget til at få.

Den nye regel, der sikrer, at eleverne kan få udbetalt det resterende beløb, de har krav på for juli, trådte i kraft den 31. august 2020 og gælder alene udbetaling af skolepraktikydelse i juli 2020, oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.