Minister vil kulegrave giftsag og finde syge

25. feb 2011, 06:00
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg iværksætter undersøgelse af giftskandalen på LM Wind Power. Syge ansatte skal findes og undersøges.

Alle tidligere LM-ansatte med sundhedsproblemer skal nu undersøges. Samtidig skal arbejdsforholdene på LM Wind Power kulegraves.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har derfor bedt Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen om at undersøge arbejdsforholdene på LM Wind Power og tjekke helbredet hos tusinder af LM-arbejdere, der kan være blevet alvorligt syge af giftig kemi.

LM har siden 1980'erne haft over 10.000 ansatte på de danske fabrikker. Arbejderne har gået i dampe fra styren - et stof der stadig bruges af LM over hele verden: Spanien, Polen, USA, Kina og Indien. Her arbejder i dag over 5.000 personer for LM.

Minister: Jeg er dybt bekymret

Ministeren kalder undersøgelsen den mest omfattende af sin art siden kviksølvskandalen i Grindsted.

"Ikke siden sagen om Grindstedværket har vi mig bekendt gennemført en sådan undersøgelse. Jeg er dybt bekymret over, at noget tyder på, at ansatte på LM Wind Power er blevet syge af deres arbejde."

Ekstremt giftig kemi har ramt ansatte

Undersøgelsen af arbejdsmiljøet på LM og de tidligere og nuværende LM-arbejdere kommer efter en uge med daglige afsløringer i Berlingske og i Avisen.dk af massive arbejdsmiljøproblemer på vindmøllevinge-virksomheden LM Wind Power.

LÆS OM SAGEN PÅ B.dk og AVISEN.DK: Gult Gift på LM Wind Power

"Vi må til bunds i den her sag. Hvis man er berettiget, vil man også få en erstatning," lover Inger Støjberg.

Lizette Risgaard, næstformand i LO: ”Jeg er meget tilfreds med, at ministeren går ind i den her sag og iværksætter en undersøgelse, for ingen skal arbejde under de groteske vilkår, som Berlingske har dokumenteret.”

”Når Arbejdstilsynet giver så mange påbud vedrørende kemikalier, så er det i alle interesse - også LM Wind Power - at få klarlagt det her”.

Johnny Skovengaard, næstformand i 3F, er enig: ”Vi vil opfordre alle ansatte til at kontakte egen læge, der kan henvise dem til en Arbejdsmedicinsk klinik og Arbejdsskadestyrelsen.”

LM Wind Power støtter undersøgelsen ifølge kommunikationschef Helle Larsen Andersen: "Vi hilser naturligvis ministerens tiltag velkomment og medvirker med hjælp, i det omfang vi kan."

Meld din sygdom via din læge

Styren er et opløsningsmiddel, der er kendt for at kunne forårsage hjerneskader og hudsygdomme. Styren er under mistanke for at kunne give kræft.

Alle nuværende og tidligere ansatte på LM Wind Power bliver nu opfordret til at anmelde en formodet en arbejdsskade til Arbejdsskadestyrelsen, hvis de har mistanke om, at de er blevet syge, fordi de har arbejdet for LM Glasfiber - som i dag hedder LM Wind Power.

Ansatte på LM har også arbejdet med acetone og andre kemiske produkter.
Som nuværende eller tidligere LM-ansat kan du kontakte din egen læge og Arbejdsskadestyrelsen, hvis du fx har lidt eller stadig har problemer med allergi, eksem, astma, lungelidelser, diarre, bylder eller kræft.

LÆS DE SYGE ANSATTES HISTORIE HER...

 

LO-forbund skal hjælpe med at finde syge ansatte

Inger Støjberg vil med det samme tage kontakt til de relevante fagforbund og LO for at indlede et samarbejde, der kan sikre, at alle, der har en mistanke om, at de er blevet syge af at arbejde med styren, får anmeldt sygdommen til Arbejdsskadestyrelsen.

Arbejdsskadestyrelsen nedsætter en særlig enhed, en taskforce der skal sørge sørge for alle relevante lægelige undersøgelser foretages.

Alle syge skal have den arbejdsskadeerstatning, de har krav på, lover ministeren. Samtidig skal det undersøges, om der er en overhyppighed af sygdomme hos LM-ansatte i forhold til resten af befolkningen.

 

FAKTA: STYRENS SYGDOMME

Listen over styrens uhyggelige følgevirkninger er lang. Risiko for leukæmi, lymfekræft, nerveskader i hjernen, skader på cellers arveanlæg og fostre. Både verdenssundhedsorganisationen WHO og Miljøstyrelsen anser styren for at være et muligt kræftfremkaldende stof. Derfor er styren på Arbejdstilsynets kræftliste.

"Den store risiko ved styren er, at det kan give hjerneskader: Skader på nervesystemet, hjernen hørelsen og synet. Epoxy er ekstremt allergifremkaldende. Det giver hudallergi," siger toksikolog Gunnar Damgaard Nielsen til Avisen.dk. Han er ekspert i allergi og kemisk arbejdsmiljø og seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Ansatte på LM har både arbejdet med styren og epoxy samt anvendt store mængder acetone til rengøring mv.

ANMELD DIN SKADE NU

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været
syge, skal hurtigst muligt kontakte Arbejdsskadestyrelsen via:

- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til [email protected] – Att. Rikke Nissen.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via  Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. På forsiden er et link til en online anmeldelsesblanket.

- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade.

"Vi vil virkelig opfordre alle til at ringe til os, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i Arbejdsskadestyrelsen.

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: [email protected] eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: [email protected]


ANMELD DIN SKADE NU

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte Arbejdsskadestyrelsen via:

- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til [email protected] – Att. Rikke Nissen.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. På forsiden er et link
til en online anmeldelsesblanket.


- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade.

"Vi vil virkelig opfordre alle til at ringe til os, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i
Arbejdsskadestyrelsen.