Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil gøre op med det, han kalder en mistillids-kultur i beskæftigelsessystemet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix

Minister vil gøre op med behandling af syge og arbejdsløse: "En enorm mistillid"

23. sep 2019
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard drømmer om at lave store ændringer af beskæftigelsessystemet, som ifølge ham møder alt for mange syge og arbejdsløse med mistillid.

Står det til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), skal der laves omfattende ændringer af den måde, som syge og arbejdsløse borgere bliver behandlet på - og talt om i den offentlige debat. 

Det slår han fast i et interview med Berlingske.

Ministeren mener at både venstre- og højrefløjen tager fejl, når det kommer til debatten om borgere, der står uden for arbejdsmarkedet. Højrefløjen ved at møde kontanthjælpsmodtagere med en "enorm mistillid" - venstrefløjen ved hele tiden at tale for højere ydelser.

- I min egen familie har arbejdsløshedens klamme ansigt vist sig flere gange. Man skal enten være født i en osteklokke, ideologisk forblændet eller aldrig have oplevet, hvordan det tærer og slider på en familie, hvis man tror, at folk nyder at være arbejdsløse. Når jobbet ryger, så forsvinder også identiteten, den sociale omgangskreds og formålet med at stå op om morgenen, siger Peter Hummelgaard til Berlingske

Reaktionen kommer i kølvandet på et interview med Liberal Alliances politiske leder Alex Vanopslagh, der erklærede, at der ikke eksisterer økonomisk men i stedet "åndelig fattigdom" i Danmark - med særlig henvisning til borgere, der efter mange år i kontanthjælpssystemet mister lysten og troen på, at de nogensinde kan komme i arbejde. 

Folk søger tryghed 

Peter Hummelgaard mener dog også, at der i beskæftigelsessystemet er blevet skabt en kultur, hvor borgere hele tiden skal bevise, hvor syge de er, for at få hjælp. 

En kultur, der ifølge ham er med til at skabe en enorm utryghed blandt borgere på kontanthjælp. Han slår dog også fast, at Socialdemokratiet ikke mener, at højere ydelser til kontanthjælpsmodtagere er den eneste vej frem. 

Han mener dog ikke, at "det tilskynder folk, der i forvejen har store problemer, til at komme i arbejde, at man fattiggør dem"

Ministeren lægger i samme åndedrag op til et opgør med den måde, som beskæftigelses- og ydelsessystemet fungerer på i Danmark i dag. 

- Man kan i hvert fald sige, at fordi vi netop også har meget mistillid til mennesker, har vi skabt et system, hvor vi beder folk om at bevise, hvor syge de er, for at kunne få den tryghed og hjælp, de har brug for, siger Peter Hummelgaard Thomsen. 

- Vi har ikke tænkt over at skabe et system, hvor det, folk skal bevise, er, hvad de kan, og hvor de kan bidrage og løfte sig, for at få hjælp, uddyber han. 

Det vil, mener Peter Hummelgaard Thomsen, være en stor opgave at forandre den tænkning. 

- Det er en kæmpe omkalfatring. Men på de dage, hvor jeg tillader mig at have nogle af de største drømme for hele vores beskæftigelses- og ydelsessystem, drømmer jeg om at tage fat på det, siger han Berlingske.