Tæt på verden: Minister vil gøre noget ekstra for kvinderne

7. jul 2012
Fred og forsoning i Afghanistan, skulle det være muligt, skal ikke betales af tilbageskridt for kvinderne.

Danmark vil øge sin støtte til Afghanistan i de kommende år fra 500 millioner til 530 millioner om året. Der skal være særligt fokus på kvinder forhold.

De danske penge bliver lovet ved donorkonferencen for Afghanistans fremtid, der foregår i Tokyo i weekenden. Men de kommer ikke uden betingelser. Især skal kvinders forhold diskuteres.

Udviklingsminister Christian Friis Bach vil ikke være med, hvis et forsøg på udsoning med de islamradikale Taliban medfører yderligere begrænsninger for kvinder.

Tilbagetrækning

USA og deres alliancepartnere trækker sig ud af Afghanistan i forventning om, at nu kan landet klare sig selv med finansiel støtte. Der er tale om forventede donationer på 4 milliarder dollars.

Yderligere betingelser fra dansk side er, at den ekstreme korruption skal reduceres, der skal valgreformer, bedre menneskerettigheder og bedre regeringsførelse.

Faktisk har styret aldrig gennemført en anti-korruptionssag selv om milliarder er forsvundet ud i den klare natteluft. Christian Friis Bach vil have yderligere pres på Afghanistan ved konferencen og fremover.

Kvinderne

”Der er sket meget store fremskridt for kvinderne i de sidste 10 år, og det er fuldstændigt uacceptabelt , hvis kvinderne oplever tilbageskridt i de kommende år,” udtaler ministeren.

Danske midler skal bruges til at fremme menneskerettighederne med særligt fokus på at inddrage kvinder i de demokratiske processer. Planen er at finansiere et projekt i 34 provinser, hvor der bliver rådgivet om at få kvinder med i freds- og forsoningsprocessen.

Det går frem

"Den militære indsats har efterhånden givet de afghanske myndigheder mulighed for at sætte gang i genopbygningen med vores økonomiske hjælp. Nu bevæger vi os hen mod mere normale tilstande, hvor Afghanistan bliver et udviklingsland som så mange andre,” mener udviklingsminister Christian Friis Bach.

”Den fremtidige økonomiske bistand skal fastholde og videreudvikle de fremskridt, der er sket på centrale områder. Udviklingshjælpen hænger sammen med fremtidig sikkerhed. For ligesom der ikke er nogen udvikling uden sikkerhed, er der heller ikke nogen langsigtet sikkerhed uden udvikling.”

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.