Minister: Vi tog fejl i Burger Kingsag

18. maj 2011
Fødevarerminister Henrik Høegh V indrømmer, at informationen til forbrugerne haltede i sag om bøffer med kræftfremkaldende tjærestoffer fra kæden Burger King.

Fødevareministeren var flankeret af ikke mindre end otte rådgivere - fire kvindelige og fire mandlige - under den sidste gående briefing før dagens samråd. Rådgivere, der skulle sørge for, at Henrik Høegh (V) holdt tungen lige i munden i en sag, hvor ministeren er blevet kritiseret for at hemmeligholde information om sundhedsfare for burgerglade forbrugere.

Løftet pegefinger til ministeriets medarbejdere

Ministeren var kaldt i samråd af Enhedslistens Per Clausen, der - på basis af afsløringer i Avisen.dk - ville have Henrik Høeghs svar på, hvorfor forbrugerne ikke blev oplyst om, at Burger King i en periode fra 2009 til 2010 solgte flammegrillede bøffer med et højt indhold af kræftfremkaldende tjærestoffer.

Ifølge fødevare-ekspert Orla Zink burde ministeriet have offentliggjort en afgørelse fra Fødevarestyrelsen, der udtrykte bekymring om niveauet af giftige stoffer i bøfferne, men ministeriet valgte i stedet alene at skrive sådan her under Burger Kings sure smiley:

"Der foreligger ingen risikovurdering i virksomheden om tilberedning af burgere (PAH indhold) eller ændrede procedurer, der sikrer, at PAH indholdet bringes til acceptabelt niveau."

"Det har jo intet med en advarsel at gøre," sagde Orla Zink til Avisen.dk i slutningen af april. Eksperten mente derimod, at teksten var ren volapyk for den gennemsnitlige forbruger.

Og det gav fødevareministeren ham ret i under samrådet i dag.

"Jeg lover, at jeg vil rette op og få mine medarbejdere til at formulere sig tydeligere, når de skriver de tekster, der følger med de sure smileys, sagde Henrik Høegh og gav dermed sit eget ministerium en løftet pegefinger.

Ikke akut sundhedsfare

Fødevareministeren afviste, at ministeriet kunne have gjort andet for at beskytte forbrugerne.

"Så længe der ikke er akut sundhedsfare, går vi som myndighed ikke ud og lukker butikker eller for den sags skyld burgerkæder," gentog ministeren flere gange.

Til trods for at fødevarekontrollen fra 2009 til 2010 betragtede bøfferne som "sundhedsskadelige" og udtrykte bekymring, fordi "... dele af befolkningen ofte spiser burgere", understregede ministeren i dag, at det var nok at informere forbrugerne via den sure smiley hos Burger King selv og på hjemmesiden www.findsmiley.dk.

Embedsmændende i ministeriet skulle som nævnt have formuleret den medfølgende information, så den var til at forstå for hvemsomhelst, men bortset fra det kunne fødevareministeren ikke se noget forkert i, at hans ministerium ikke tog andre initiativer for at beskytte forbrugerne mod de sundhedsfarlige burgere.

Nye grænseværdier

Fra den 1. september 2012 vil der gælde en ny grænseværdi for et af de kræftfremkaldende tjærestoffer, benzo(a)pyren, på 5 mikrogram pr kilo grillet kød. Under Burger King-sagen var der ingen grænseværdi.

Ifølge fødevareministeren vil den nye grænseværdi være med til at sørge for, at både myndighederne og burgerkæderne selv kan lave en bedre kontrol, så forbrugerne slipper for at udsætte sig selv for kræft-fare.