Minister: Vi må have flere i skolepraktik

26. jun 2012
Eleverne på erhvervsskolerne flygter fra skolepraktik. Minister vil øge antallet.

Regeringens mål er en uddannelsesgaranti, så unge, der starter på erhvervsuddannelserne, kan være sikre på at gøre deres uddannelse færdig og komme i praktik.

Men planerne fik et skud for boven, da trepartsforhandlingerne brød sammen. Idéen var ellers, at man her skulle sikre en "langsigtet løsning på praktikplads-problemet".

Hvor de omkring 10.000 praktikpladser skal komme fra, giver børn- og undervisningsminister Christine Antorini (S) ikke konkrete svar på.

Minister: Vi tager den efter sommer

Men parterne fra de kuldsejlede forhandlinger kan regne med et opkald. Christine Antorini vil nemlig stadig løse problemet med både arbejdsgiver- og arbejdstagersiden efter sommerferien.

"Det bliver noget, vi kommer til at drøfte efter sommer med parterne (arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationerne, red.) . Selv om trepartsforhandlingerne ikke blev til noget, så fortsætter vi selvfølgelig drøftelserne," siger Christine Antorini.

Hvad bliver hovedelementerne i at skaffe flere praktikpladser?

”Øget adgang til skolepraktik og brug af sociale klausuler, når det offentlige bygger eksempelvis et supersygehus. Så skal vi tænke i praktikcentre, hvor man kan skrue uddannelsen sammen af både virksomheds- og skolepraktik,” siger Christine Antorini.

I dag bliver skolepraktik valgt fra, fordi de unge ikke mener, at kvaliteten er god nok. Hvordan hænger det sammen med, at du vil øge antallet af pladser?

”Vi vil gerne se på, hvordan man øge kvaliteten i skolepraktikken. Men jeg vil godt understrege, at langt de fleste, som gennemfører en skolepraktik, faktisk får arbejde bagefter,” siger Christine Antorini.

Vi skal gøre op med myten om, at "skolepraktik ikke er godt nok", siger ministeren:

”Det er ærgerligt, at der er så mange unge, der vælger skolepraktikken fra. De FÅR nemlig arbejde, hvis de kommer igennem, viser evalueringen,” siger hun.

Men jeg hører dig også sige, at kvaliteten skal op i skolepraktikken?

”Vi skal kigge på kvaliteten i skolepraktikken, men også i virksomhedspraktikken. Man har nok undervurderet, at mange unge også dropper ud af virksomheds-praktikken, fordi niveauet ikke er godt nok. Vi har et generelt problem om, at sikre niveauet i praktikken på skolerne og i virksomhederne,” siger Christine Antorini.