20201211-144152-L-1920x1920we
Udlændinge og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er "træt af" at læse historier udnyttelse af migrantarbejdere. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Tesfaye varsler opgør med misbrug af illegale ansatte: - Vi har været naive

22. dec 2020, 06:00
Mandag vedtog Folketinget ny lov, der giver myndighederne bedre muligheder for at slå ned på misbrug af ulovlig arbejdskraft. Illegale arbejdstagere skal udvises, ikke integreres, slår udlændinge og integrations-ministeren fast.

Snyd med lønnen, farlige arbejdsforhold og kummerlige boliger. 

Listen af kedelige oplevelser, som udenlandske og illegale arbejdstagere risikerer at få på det danske arbejdsmarked er lang. 

Nu skal en ny lov, som regeringen med støtte fra SF, DF og Enhedslisten vedtog mandag, give myndighederne større muskler og bedre værktøjer til at dæmme op for misbrug af arbejdskraft fra lande udenfor EU. 

Udlændinge og integrations-minister Mattias Tesfaye (S) kalder den nye lov et vigtigt skridt i opgøret med det, han betegner som en "naiv tilgang" til illegale udenlandske arbejdstagere. 

- I Danmark er vi på mange områder et land, hvor vi tror på det bedste i mennesker, og det er generelt set en enorm gevinst. Men når det handler om udenlandsk arbejdskraft, så er mit indtryk, at vi har været direkte naive, siger Mattias Tesfaye. 

- Hvis man som arbejdsgiver vil misbruge sårbare arbejdstagere til at opnå økonomisk gevinst, så er mulighederne i dag alt for gode. Det er for let at bryde reglerne, kontrollen er for slap, og straffen for mild, tilføjer ministeren. 

Den nye stramning af udlændingeloven kommer i kølvandet på, at et flertal i Folketinget tilbage i juni fordoblede bødestraffen til virksomheder, der bruger illegal arbejdskraft. 

- Når det er sagt, så var den kontrol, der foregik dengang ikke i orden, og det skal selvfølgelig ikke gentage sig
Mattias Tesfaye, udlændinge og integrationsminister (S)

Kritiseret myndighed får stort ansvar

Med den nye lov får Styrelsen for International Rekruttering (SIRI) mulighed for at føre langt mere kontrol med virksomheder, der benytter sig af arbejdstagere uden europæisk pas. 

Samtidig bliver det lovpligtigt for alle udenlandske arbejdstagere at have en dansk konto, som deres løn skal indbetales på. 

Ligeledes bliver det ulovligt for virksomheder at betale deres ansatte i form af kost, logi eller transport i stedet for kroner og ører. 

- Der er brug for at stramme bardunerne. Jeg er overbevist om, at vi med den her lov tager et væsentligt skridt i kampen mod social dumping, siger Mattias Tesfaye.

Sidste efterår fik SIRI hård kritik i sagen om kinesiske kokke, der blev udnyttet til tvangsarbejde på en række københavnske og sjællandske restauranter. 

Her afdækkede Fagbladet 3F, at myndigheden i årevis havde kendt til de udnyttede kokke uden at gribe ind. 

Mattias Tesfaye understreger, at han har fuld tillid til, at SIRI kan løfte opgaven med den øgede kontrol på udlændingeområdet. 

- Før i tiden var SIRI en skrivebordsmyndighed, der manglede værktøjerne til at rykke ud og kontrollere, hvordan tingene egentlig foregik ude på virksomhederne. Det retter vi op på nu, siger Mattias Tesfaye. 

- Når det er sagt, så var den kontrol, der foregik dengang ikke i orden, og det skal selvfølgelig ikke gentage sig, siger Mattias Tesfaye.

Minister: Illegale skal sendes hjem 

Med den nye lov bliver det også muligt for myndighederne at afvise ansøgninger om arbejdstilladelser på forhånd, hvis ansøgeren tidligere er blevet taget i at arbejde ulovligt i Danmark.

Det kan også ske, hvis myndighederne har mistanke om, at den ansattes løn er sat kunstigt højt for at komme over beløbsgrænsen for ikke-EU borgere, der i dag ligger på 425.000 kroner om året. 

Centralt i regeringens indsats mod illegal arbejdskraft står princippet om, at illegale arbejdstagere skal udvises af Danmark, og ikke integreres på det danske arbejdsmarked, forklarer Mattias Tesfaye.

En tilgang som tidligere er blevet kritiseret af migrationsforsker Marlene Spanger, der mener, at myndighederne fralægger sig ansvaret for de udnyttede migranters ve og vel. 

- I dag får migranterne tilbudt en enkeltbillet til deres hjemland. Det handler om hurtigst muligt at sikre, at de ikke længere er vores problem, lød det tilbage i oktober fra Marlene Spanger i et interview med A4 Arbejdsliv

- Hvis vi vil bryde den her cirkel af misbrug og udnyttelse, så bliver vi nødt til at gøre op med os selv, om vi rent faktisk er interesserede i at sikre de her menneskers rettigheder, eller om vi bare ser på dem som billig arbejdskraft, mener Marlene Spanger.

Regeringen har dog ifølge udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye ingen planer om at gøre en større indsats for at integrere illegale på det danske arbejdsmarked. 

- I lande som USA, Tyskland og Frankrig er antallet af illegale arbejdere meget stort, og der diskuterer man seriøst, om man skal anerkende deres status som lovlige arbejdstagere, siger ministeren. 

- Den diskussion har vi ikke i samme grad i Danmark. Det skyldes blandt andet, at antallet af illegale heldigvis er forholdvist lavt. Og jeg vil som minister for alt i verden bekæmpe, at vi får en underklasse af illegale migranter i Danmark, siger Mattias Tesfaye.