Minister trækkes ind i sag om forsøgskaniner

5. dec 2012, 10:05
Enhedslisten og DF kræver ministeren på banen. Baggrunden er forsøg med udstyr til brandfolk, der smeltede og afgav gasser. Det må ikke ske igen, slår DFs forsvarsordfører fast.

Politikere på Christiansborg kræver forsvarsministeren Nick Hækkerup (S) på banen i sagen om forsøgskaniner, fordi han udgør den øverste myndighed i landets beredskab.

Kravet kommer efter Avisen.dks at Avisen.dk i går fortalte, hvordan godkendt sikkerhedsudstyr til brandmænd kunne smelte og afgive gasser, da brandmænd afprøvede det under danske forhold.

”Det er en dybt tragisk historie. Den udstiller, at der er brug for strammere danske regler på området,” siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

Han kræver, at ministeren forholder sig til sikkerhedsspørgsmålet, når brandfolk tester nyt udstyr. Det vil ske i form af et paragraf 20-spørgsmål.

”Jeg synes, at det haster. Vi kan ikke have en situation, hvor brandmænd kommer til skade og får varige men, fordi EU ikke kan finde ud af at stille ordentlige krav,” siger Villumsen.

Forsøg gav astma til brandfolk

Som Avisen.dk fortalte i går, eksperimenterede Københavns Brandvæsens fra 2006-09 med nyt udstyr.

En rapport fortæller, hvordan apparaterne smeltede og afgav sundhedsskadelige, mens brandfolkene afprøvede dem.

Enden på eksperimentet blev, at 12 brandmænd har fået kronisk halsirritation, der opleves som kriller og tør hoste. Tre har fået astma, og to har fået irritativ eksem.

DF: Det må ikke ske igen

Hvis det kan foregå i et stort brandvæsen som Københavns, kan det forekomme andre steder, frygter blandt andre DF’s forsvarordfører Marie Krarup.

”Det må ikke ske igen. Det er forfærdeligt. Derfor må ministeren undersøge om kravene til sikkerhedsudstyr skal laves om,” siger Marie Krarup.

Problemerne opstår, fordi EU-godkendt sikkerhedsudstyr, som testes på de danske brandmænd ikke er afprøvet under ildebrand. Det betyder, at danske brandfolk bliver de første, der tester udstyret i kraftig varme. Kommunerne kan derfor ikke være sikre på, at de EU-godkendte åndedrætsapparater er sikre under ildebrand.

I FOA, der organiserer brandfolk landet over, har man ikke tillid til, at de kommunale brandvæsner kan løfte opgaven med at finde egnet sikkerhedsudstyr alene.

”Forsvarsministeren må pålægge Beredskabsstyrelsen at stå for de her forsøg med sikkerhedsudstyr – gerne i samarbejd med Falck og de kommunale beredskabet,” siger Reiner Burgwald, sektorformand i FOA.

"Tåbeligt at lade kommunerne selv"

Han kalder det direkte ”tåbeligt”, at landets 98 kommuner skal stå for deres egne lokale markedsundersøgelser og test, når de skal udruste deres brandfolk.

”Vi må erkende, at det har voldt store problemer. Derfor er det kun rimeligt, at man nu sikrer sig mod gentagelser,” siger Reiner Burgwald.

DF, Enhedslisten og Venstre er positive over for at lade Beredskabsstyrelsen spille en mere central rolle i rådgivnings af de kommunale brandvæsener, når de skal teste og indkøbe nyt sikkerhedsudstyr.

"Jeg er overbevist om, at Beredskabsstyrelsen kun kan være interesseret i at være med til at lave de undersøgelser, der vil være behov," siger Hans Christian Thoning, venstres beredskabsordfører.

Det lykkedes ikke at få en kommentar til sagen fra forsvarsminister Nick Hækkerup.

Med livet som indsats

 

 

Sikkerheden sejler på brandstationerne. Brandmænd presses på livsfarlige øvelser og må bruge forældet og farligt udstyr

Læs hele sagen her