Minister skal forklare sig i Colasagen

24. nov 2009
S og SF forlanger, at Eva Kjer Hansen forklarer, hvorfor hun lod Coca Cola få Fødevarestyrelsen til at lukke store dele af en kampagne mod Sodavand.

Nu vil Socialdemokraterne og SF have svar på, hvorfor et brev fra Coca-Cola betød lukning af store dele af en kampagne mod sodavand.

Derfor har de kaldt fødevareminister Eva Kjer Hansen i samråd i Fødevareudvalget.

Efter pres fra Coca Cola droppede Fødevarestyrelsen nemlig med grønt lys fra Eva Kjer Hansen store dele af en kampagne mod sodavand til en million. Det viser dokumenter, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.

Nægter at kommentere sagen

Eva Kjer Hansen har nægtet at kommentere sagen og henviser til Fødevarestyrelsen. Og der er for dårligt, mener Socialdemokraterne

”Den her sag bliver mere og mere mystisk. Vi må have ministeren til at stå ret. Medmindre hun kan komme med nogle rigtig gode forklaringer, bør det have konsekvenser. Der er tilsyneladende ingen juridisk grund til at følge Coca Colas henvendelse,” siger Benny Engelbrecht Socialdemokraternes fødevareordfører.

Det er uldent det her

Også SF er oprørte.

"Det er simpelthen for sølle, at ministeren ikke vil udtale sig. Hvis hun havde rent mel i posen, så burde det ikke være noget problem. Det tyder på at der foregår noget uldent," siger Pia Olsen Dyhr.

Fødevarestyrelsen forsvarer sig med, at den frygtede en varemærkesag fra Coca Cola. Men en varemærkeekspert vurderer, at kampagnen var fuldt ud lovlig.

Fødevarestyrelsen siger også, at det kun er en lille del af kampagnen, der er trukket tilbage. Men det er i strid med de akter, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.

Trak størstedelen af Kampagnen tilbage

Kampagnen bestod af en hjemmeside til ca. 215.000 kroner og internetbannere i fire uger, der skulle gøre folk opmærksom på hjemmesiden. De kostede omtrent 404.000 kroner.

Reklamebureauet fik ca. 335.000 kroner for at udforme det hele. Desuden blev der udsendt 70.000 GO-Cards, og der var udgifter til en lanceringsevent, en hyggefest og præmier til ca. 164.000 kroner. Kampagnen kostede samlet 1.175.000 kroner.

Efter brevet fra Coca Cola stoppede Fødevarestyrelsen med grønt lys fra ministeren 30.000 af de 70.000 GO-Cards, som endnu ikke var sent ud. De stoppede også de web-bannere, som skulle gøre opmærksom på hjemmesiden. Ifølge en opgørelse fra Fødevarestyrelsen fik kampagnen dermed kun halvt så meget eksponering som planlagt.