Minister sender brev til 56.000 virksomheder

31. jan 2011, 22:45
Minister sender brev til 56.000 virksomheder med klar appel: Arbejdsgiverne skal være bedre til at fastholde seniorerne.

Regeringens plan for at afskaffe efterlønnen er afhængig af, at arbejdsgiverne bliver bedre til at fastholde de ældre medarbejdere.

Det erkender beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), der sender en appel til landets virksomheder om at gøre både arbejdsopgaver og arbejdstider mere fleksible.

Det sker med et brev til 56.000 virksomheder, som opfordres til at udvise større social ansvarlighed.

"Vi skal have arbejdsgiverne til at være mere socialt ansvarlige, så de også fastholder de nedslidte seniorer," siger Inger Støjberg til Avisen.dk.

Brevet sendes ud i i samarbejde med Virksomhedsforum for Socialt Ansvar, der har ISS-direktør Maarten von Engeland som formand.

Både for syge og for raske

Beskæftigelsesministeren erkender, at der er en del nedslidte ældre, som vil være for raske til at få den seniorførtidspension, regeringen vil indføre. Samtidig er de for syge til at fortsætte med samme arbejdspres på det job, de har.

"Jeg er ikke bekymret for at indføre en seniorførtidspension, men jeg anerkender, at vi har en opgave foran os," siger Inger Støjberg.

"Arbejdsgiverne kunne for eksempel give nedslidte nogle andre arbejdsopgaver eller arbejdstider," foreslår beskæftigelsesministeren.

Kommer kritik i møde

Udmeldingen kommer efter hård kritik af regeringens forslag til en såkaldt seniorførtidspension.

Forslaget går ud på at sikre 55-60-årige en hurtigere adgang til førtidspension, men der vil ikke blive ændret på kriterierne for at modtage ydelsen. 

Derfor mener kritikerne, at regeringens model vil efterlade alt for mange nedslidte ufaglærte uden sikkerhed og indtægt. For arbejdsgiverne vil ikke have de nedslidte. Samtidig er de ikke syge nok til en førtidspension.

Men det frygter beskæftigelsesministeren ikke bliver en konsekvens.

Frygter ikke for fattigdom

Som eksempel nævner hun en smedevirksomhed, hvor ældre medarbejdere gik ned i tid eller fik andre opgaver.

"Vi skal have flere til at følge det eksempel. De fleste virksomheder vil gerne være med til at holde på de ældre, men mange af de små og mellemstore virksomheder er lidt svære at overbevise. De frygter alt for meget bureaukrati," siger Inger Støjberg.

Hun mener ligeledes, at virksomhederne skal have hjælp i form af rådgivning for at blive bedre til at holde på de ældre.

DA giver ministeren ret

Dansk Arbejdsgiverforening vil gerne samarbejde om at fastholde flere nedslidte ældre medarbejdere, hvis regeringen afskaffer efterlønnen.

"Men det er klart, at hvis seniorer bliver nødt til at gå ned i tid, fordi de ikke længere kan eller har lyst til at arbejde 37 timer, så kan de ikke regne med at beholde samme løn," siger chefkonsulent Erik Simonsen.

Han understreger, at fastholdelse af de ældre medarbejdere kræver en afskaffelse af efterlønnen, da den lokker de ældre væk fra arbejdsmarkedet.

Om nedslidte
  1. Ingen ved, hvor mange af dem på efterløn, der er nedslidte eller ville blive det, hvis de ikke havde efterlønnen.
  2. Regeringen anslår, at 15 procent af dem, som er på efterløn i dag ville være berettiget til en seniorførtidspension, hvis efterlønnen afskaffes.