Minister: Sager om syge borgere er groteske

31. jan 2010
For mange syge danskere får en urimelig behandling, erkender beskæftigelsesminister Inger Støjberg, der langer ud efter landets kommuner.

For mange syge danskere, der søger om førtidspension og fleksjob, får en urimelig behandling. Det erkender beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), der kritiserer landets kommuner for ikke at lave op til deres ansvar.

”Jeg vil gerne slå fast, at kommunerne for det første ikke må sende en
borger i arbejdsprøvning, hvis det kan medføre fare for liv eller
førlighed. For det andet behøver kommunerne slet ikke at lave en
arbejdsprøvning, hvis det er åbenbart formålsløst," siger Inger Støjberg.

Kommunerne skal gøre det bedre

Det sker i en skriftlig kommentar til de seneste dages afsløringer i Avisen.dk af, at syge danskere bliver udsat for arbejdsprøvninger, der risikerer at gøre dem endnu mere syge.

Samtidig viser en lang række sager, at kommunalt ansatte lægekonsulenter underkender erklæringer fra speciallæger, når de giver afslag på førtidspension.

"Nogle af de sager, som Avisen.dk har beskrevet, kan fremstå som
groteske, og det forhold, at nogle afgørelser er blevet ændret af
ankenævnet, viser, at kommunerne skal gøre det bedre,” siger Inger Støjberg.

Stop klapjagten

En lange række fagfolk har i de seneste dage har beskyldt kommunerne for at tænke mere på økonomien end på de syges liv. Beskæftigelsesministerens udmelding er samtidig en imødekommelse af Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted, der fredag bad ministeren om at stoppe "klapjagten" på de syge.

"Det er vigtigt at være opmærksom på, at kravene om arbejdsprøvning er indført for, at borgerne kan være sikre på, at kommunerne gør, hvad de kan, for at hjælpe dem tilbage til et aktivt liv på arbejdsmarkedet.
Men selvfølgelig også for at kommunerne har den nødvendige
dokumentation for, at der ikke er andre muligheder end f.eks.
førtidspension" siger Inger Støjberg.

Både læger, socialrådgivere og jobkonsulenter har givet de stramme regler for førtidspension og fleksjob skylden for de mange urimelige sager. Den kritik undlader beskæftigelsesministeren at svare på.