Minister: Patientsikkerhed vigtigere end pris

3. okt 2013, 10:50
Sundhedsminister Astrid Krag vil ikke lovgive om mere uddannelse til chauffører af sygetransporter. Men minder regioner om, at patientsikkerhed er vigtigere end pris.

Når chauffører i sygetransporten skal fragte syge borgere rundt, er det ikke nok med et førstehjælpskursus og et taxakørekort.

Det mener Dansk Folkeparti, der vil have det vedtaget ved lov, at de ufaglærte chauffører skal have en minimumsuddannelse. Men den er sundhedsminister Astrid Krag (SF) ikke med på.

"Når man bestiller en sygetransport er det en helt grundlæggende forudsætning, at patienterne ikke er behandlingskrævende under transporten. Og det er fuldstændig klart i loven i dag. Derfor, ser jeg ikke nogen grund til at lave en lovændring."

Opfordrer regionerne

Men selvom ministeren ikke vil lovgive om en minimumsuddannelse, kender hun godt til problemet.

"Jeg har noteret mig, at man i flere regioner har givet udtryk for, at chaufførernes uddannelsesniveau kan være utilstrækkeligt, og det kan være nødvendigt i de kommende udbudsrunder at føje flere krav til. Jeg vil da holde øje med, om det også sker."

Hun opfordrer desuden regionerne til at overveje, om det er tilstrækkeligt med et 12-timers førstehjælpskursus.

"Jeg vil gerne opfordre regionerne til at tænke sig rigtig grundigt om, når de udbyder sygetransportopgaver. De må ikke stirre sig blinde  på prisen," siger hun.

Patientsikkerheden er vigtigst

Både Patientforeningen og fagforbundet 3F kritiserer den nuværende ordning, der i to ud af fem regioner ikke stiller højere krav til chaufførerne, end et taxakørekort og et førstehjælpskursus.

"Det er derfor vigtigt, at regionerne husker, at patientsikkerheden er vigtigst. Og de skal overholde kravene til, at behandlingskrævende patienter skal transporteres på en måde, hvor kvalifikationerne er til stede," siger Astrid Krag.