Minister: Passivt liv er sjældent et godt liv

22. jun 2012
Mette Frederiksen erkender, at udviklingen går den helt forkerte vej.

Færre danskere skal leve af offentlig forsørgelse uden samtidig at blive skubbet i retning mod arbejdsmarkedet.

Det budskab er blevet gentaget i mange varianter, siden regeringen tiltrådte den 3. oktober 2011.

Men stik imod regeringens intentioner er antallet af danskere på passiv kontanthjælp vokset i mellemtiden.

Det er ikke en nyhed, der huer beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

"Det er da et problem. Det vidner jo om, at der er nogen mennesker, der har det rigtig, rigtig svært, og som derfor har behov for en helt anden indsats end den, vi evner at give i dag," siger hun.

Er du tilfreds med, at mængden af borgere på passiv kontanthjælp er vokset, mens I har siddet i regering?

"Nej, men altså, hvis du tager reformen af førtidspension og fleksjob, så er det den første, der for alvor udfordrer den måde, vi er vant til gøre tingene på i den offentlige sektor. Den har vi ikke forhandlet færdig, og den er ikke vedtaget, så den er ikke implementeret," siger Mette Frederiksen.

Så det her er noget I har arvet. Er det det, du siger?

"Jeg fralægger mig aldrig ansvaret for noget som helst, og det gør jeg heller ikke i den her henseende. Det, jeg i al beskedenhed siger, er, at den politik, jeg gerne vil føre på det her område, den er ikke engang besluttet endnu. Ting tager tid i politik."

Men hvis vi nu skal snakke ansvar, mener du så, at kommunerne gør nok for at forhindre folk i at strande på passiv kontanthjælp?

"Jamen, jeg er ikke så optaget af at placere skylden for det her, jeg er mere optaget af, hvordan vi løser det. Mit bedste bud er, at vi reelt begynder at arbejde på tværs af myndighederne. Og det mener jeg, er et ansvar for både regeringen, folketinget og kommunerne," siger hun.

Men ændrer det på, at der er en gruppe borgere i samfundet, som af forskellige årsager ikke er gearet til arbejdsmarkedet, og som cykler rundt mellem forskellige typer af passiv forsørgelse - uanset hvilke justeringer I laver i systemet?

"Ja, det mener jeg, det gør på den måde, at alle mennesker med den rette indsats og med den nødvendige tålmodighed og omsorg kan få en aktiv hverdag. Jeg har ikke mødt nogen endnu, der har været omgivet af så mange problemer eller været så syge, at det ikke har kunnet lade sig gøre," siger hun og fortsætter:

"Jeg har lige besøgt et hyldemosteri på Bornholm, hvor der er mennesker beskæftiget, som både har været uden for arbejdsmarkedet i mange år, og som har haft massive sociale problemer. Og de har altså fået en plads på det danske arbejdsmarked - men under nogen særlige vilkår. Den mulighed synes jeg, at alle skal have, og jeg er sikker på, at alle kan honorere den, hvis man gør det på den rigtige måde."

Vi hører jo ikke så meget til din reform af førtidspension og fleksjob, som ellers skulle løse en del af det her problem. Hvad er status?

"Jamen det er, at vi stadig er i gang med de politiske forhandlinger og mit håb er selvfølgelig, at de vil resultere i en reform."

"Tanken fra vores side er blandt andet, at en del af de borgere, der i dag er i matchgruppe tre (passive kontanthjælpsmodtagere, som ikke skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet eller deltage i aktivering, red.) skal i gang med et ressourceforløb. Det tror jeg, er noget af det, der vil virke bedst."

Kan man ikke forestille sig, at færre på førtidspension – som reformen lægger op til - betyder en yderligere stigning i antallet af danskere på passiv kontanthjælp?

"Nej, altså ikke hvis vi gør det rigtigt. Indsatsen skal lægges flere forskellige steder på en gang. Målet med det er, at få færre mennesker på passiv overførselsindkomst, for det er altså sjældent, at man får et godt liv af det," slutter beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.