Minister: Millionsnyd skal frem i lyset

20. aug 2008, 12:07
Udviklingsminister Ulla Tørnæs V vil fremover fortælle om snyd og svindel med danske ulandsmidler.

Når der svindles for millioner af kroner med danske ulandsmidler, så skal det frem i lyset.

Det siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) som en reaktion på, at Nyhedsavisen sammen med TV 2 onsdag kunne afsløre svindel for mindst 176 millioner kroner i danske ulandsprojekter siden 2004, som ministeren ikke har fortalt om til hverken Folketinget eller offentligheden.

- Det er regeringens politik, at vi ikke accepterer svindel, og vi har ikke noget ønske om at skjule noget. Derfor vil jeg gerne se på, hvordan vi kan skabe større åbenhed om de sager, der indrapporteres, siger ministeren ifølge politiken.dk.

Ministeren overvejer, om en liste med indberetninger om snyd skal offentliggøres som bilag til Danidas årsrapport. Men hun er også åben for andre forslag, skriver politiken.dk.

De 244 sager, som Nyhedsavisen har fået aktindsigt i, fylder to store ringbind. Der findes 151 svindelsager, som Danida ikke har udleveret »af hensyn til diplomatisk kotyme for samarbejde med andre landes ambassader og myndigheder,« som Danida skriver i et brev til Nyhedsavisen i december 2007.

Danida har også forsøgt at skjule, hvor svindlen er foregået. Det er sket ved at overstrege alle navne på lande og projekter i de udleverede dokumenter. Gennem research er det dog lykkedes Nyhedsavisen at finde oplysninger om svindelsagerne alligevel.

I ét af dokumenterne fra Danida fra 19. april 2006 står der for eksempel om en sag i Tanzania: »Bedrageriet omfatter i alt 3,8 millioner kroner. Politiet er af den opfattelse, at alle pengene er brugt i mislykkede mine- og ædelstensinvesteringer.«

»Der er tale om et tilfælde af tyveri af 5.000.000 FCFA (cirka 57.000 kroner. red) af befolkningens bidrag til nye vandpunkter, som kassereren ved regional direktionen for vand havde stukket i egen lomme,« fremgår det af et andet dokument fra 14. februar 2008 om en sag i Benin. »Der er begået underslæb for et samlet beløb på cirka DKK 316.000 kroner,« står der i en sag fra 3. oktober 2005. Og et overslag over svindel og forsvundet udstyr i et projekt »beløber sig til 426,283 kroner,« skriver Danida den 30. januar 2008.

faktaboks