Minister: Jeg vil have pengene tilbage

10. maj 2011
Troels Lund Poulsen vil have AMUkroner fra fupfirmaer og svindelkommuner tilbage i statskassen. Det sagde han på dagens samråd om AMUsvindel.

Blandt tilspidsede 2020-forhandlinger og solskin blev der i en lille afkrog af Christiansborg i dag plads til et åbent samråd om den svindel, der foregår med AMU-kurser.

Kurserne skal opkvalificere den danske arbejdsstyrke. Derfor betaler staten årligt 2,3 milliarder kroner til ordningen. Men pengene er dårligt givet ud, for private svindlere udnytter systemet og svindler med kurser, som Avisen.dk tidligere har beskrevet.

De fleste politikere fra Uddannelsudvalget, der deltog i samrådet i dag var tavse. Med en undtagelse. Socialdemokratiets Bjarne Lausten.

"Det er en skandale, vi er vidner til. Alle sagerne er pinlige for ministeren. Jeg vil vide, hvor lang tid, ministeren har kendt til snyd," sagde Bjarne Lausten.

Det ville Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) gerne svare på. Og det havde han i de to måneder, han har været undervisningsminister.

"Det er jo netop derfor, vi har igangsat kulegravningen af hele AMU-området. Som minister må jeg altså også gerne være kritisk. Det er ikke kun forbeholdt oppositionen. Jeg kan ikke acceptere, at midler til AMU-systemet misbruges," sagde ministeren roligt.

Kulegravningen er færdig inden sommerferien. Og når den foreligger, vil ministeren tage yderligere stilling til, hvordan man kommer svindlen til livs i AMU-systemet. Det blev også drøftet i dag.

Undervisningsministeren tøvede ikke et sekund med at forlange tilbagebetaling fra de firmaer, skoler og kommuner, der har svindlet med AMU-kurser.

"Tilskud vil blive krævet tilbage, hvis det har været udbetalt uberettiget," sagde ministeren.

Han afslørede samtidig, at der på nuværende tidspunkt er gang i 37 tilsynssager med mulige AMU-fuskere. Og det er dem, Troels Lund Poulsen kræver penge fra.

Men også andre områder i AMU-lovgivningen står for skud.

"Der kommer til at ske yderligere stramninger. Og jeg kan allerede nu godt love, at der vil være kurser, der forsvinder - for alle 3200 kurser er ikke lige relevante," sagde Troels Lund Poulsen.

Det skal blandt andet forhindre, at medarbejdere vil kunne få statsstøtte til at lære øksekast og gourmetmadlavning.