De forbudte spørgsmål: Minister indkalder til møde om asylbørn

11. jul 2011, 13:47
Justitsministeren indkalder Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp til et møde, hvor han vil drøfte anklagerne mod politiet. Positivt, lyder reaktionen fra Dansk Flygtningehjælp.

Justitsministeren vil mødes med Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp efter sommerferien. Det fremgår af en kort kommentar, som Justitsministeriet har fremsendt til Avisen.dk.

Baggrunden er en række artikler, som Avisen.dk har skrevet, hvor politiet anklages for at krænke uledsagede flygtningebørns rettigheder ved at stille ’forbudte’ spørgsmål til deres grunde for at søge asyl i Danmark - deres asylmotiv.

Læs også: Politi stiller ’forbudte’ spørgsmål til asylbørn

Lars Barfoed (K) går ud fra at politiet overholder reglerne. Alligevel mener justitsministeren, at Røde Kors’ og Dansk Flygtningehjælps kritik af politiets afhøringer er så alvorlig, at det kalder på handling.

"Jeg går naturligvis ud fra, at politiet følger reglerne på området. I lyset af den rejste kritik vil jeg imidlertid invitere Dansk Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp til et møde om sagen efter sommerferien,” udtaler Lars Barfoed.

Læs også: Politiet lukkede munden på Røde Kors

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, glæder sig over den hurtige reaktion fra justitsministeren.

”Det er naturligvis positivt. Det er meget vigtigt at finde en løsning på den problematik, som er blevet rejst. Det giver sig selv, at i det omfang, det kan føre til forkerte afgørelser, er det helt fatalt for den enkelte,” siger Andreas Kamm.

Dansk Flygtningehjælp vil på det kommende møde fortælle om de iagttagelser, som de har gjort i forhold til politiets afhøringer af mindreårige asylbørn.

Andreas Kamm håber også, at han i samarbejde med politi og Udlændingeservice vil være i stand til at fremlægge konkrete løsninger på, hvordan problemet bedst imødegås.

Læs også: V-politiker: Politiet går for langt

Også Dansk Røde Kors siger ’ja tak’ til Barfoeds invitation.

”Er der noget den her sag viser, så er det, at der er en lang række misforståelser omkring politiets rolle, og at der er behov for at få understreget politiets rolle, så alle er enige om, hvad en politibetjent må og ikke må spørge en asylansøger om,” siger Anne la Cour Vågen, chef for Asylafdelingen i Dansk Røde Kors.

”Det er selvfølgelig vigtigt, at politiet ikke spørger ind til asylmotivet, når de afhører mindreårige asylansøgere. Uenigheden ligger tilsyneladende i, hvor grænsen går. Derfor er der behov for at skabe klarhed, så det ikke rammer asylansøgerne,” siger hun.