Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har indkaldt den saudiarabiske ambassadør i Danmark til en samtale. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Mystisk spionsag: Nu reagerer minister

3. feb, 17:48
Både den saudiarabiske og iranske ambassadør er blevet indkaldt til møde i sag om mulig spionage i Danmark.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har mandag haft indkaldt den saudiarabiske ambassadør, Fahad Al Ruwaily, til en samtale med Udenrigsministeriets fungerende direktør for udenrigspolitik.

Det sker, efter at tre ledende medlemmer af gruppen ASMLA, der kæmper for selvstændighed for en region i Iran, er blevet sigtet for at spionere på vegne af Saudi-Arabien i Danmark.

Det fortæller Jeppe Kofod, efter at der har været afholdt et ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn.

- Vi vil ikke acceptere, at der finder stedfortræderkrig sted på dansk jord, siger udenrigsministeren.

Også den iranske ambassadør er blevet indkaldt til møde.

I en sideløbende sag er der rejst sigtelse mod en iransk føringsofficer for spionage og forsøg på manddrab på vegne af Iran.

Yderligere en person er i forvejen sigtet i den sag for at have medvirket til forberedelse af et attentatforsøg i Danmark.

Jeppe Kofod fortæller, at den saudiarabiske ambassadør på mødet fik besked om, at "det er fuldstændig uacceptabelt, at der finder spionagevirksomhed sted i Danmark fra saudiarabernes side".

Den danske ambassadør i Riyadh i Saudi-Arabien er desuden blevet bedt "om at sige til den saudiarabiske regering, at det her er fuldstændig uacceptabelt, det vil vi ikke finde os i", siger Jeppe Kofod.

Endelig er Danmark gået sammen med Holland, der også har haft en lignende sag, om at tale med de øvrige EU-lande om en fælles udenrigstjeneste.

Det skal drøftes tirsdag på et møde i Bruxelles.

- For at sikre, at vi sammen i Europa sender et klart signal om, at vi på europæisk jord ikke vil se den form for stedfortræderkonflikt, eller stedfortræderkrig, med Saudi-Arabien og Iran, her i Danmark og i Europa, siger Jeppe Kofod.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der er medlem af Udenrigspolitisk Nævn, mener ligeledes, det er en farlig udvikling, når udenlandske magter tager konflikter ind i andre lande per stedfortræder.

- Det kan man jo under ingen omstændigheder acceptere, og derfor skal hårdt mødes med hårdt.

- Det er også derfor, jeg helt stilfærdigt siger, at vi selvfølgelig bakker op om de skridt, som regeringen har taget i forhold til Saudi-Arabien.

- Men vi havde også bakket op, hvis man havde taget mere alvorlige skridt, siger Lars Løkke Rasmussen.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, er tilfreds med, at regeringen har reageret hurtigt.

- Men jeg synes også, at det dårligt kunne være mindre end det, man har gjort, set i lyset af sagens alvor.

- Derfor er vi dybt optaget af, at det fælles spor, der nu er sammen med EU, fører til noget.

- For der er behov for, at vi meget skarpt over for Saudi-Arabien markerer, at det er uacceptabelt, at man har aktiviteter af den her karakter, siger han.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ønsker at få kortlagt, hvilket opholdsgrundlag de pågældende personer har i Danmark.

- Skal vi undgå, at det her bliver en vedvarende krig på dansk jord mellem parter i Mellemøsten, så tror jeg, at en af måderne at gribe det an på, er ved at se, om nogle af de her mennesker simpelthen ikke bør opholde sig i Danmark i fremtiden, siger han.

/ritzau/