Minister ind i sag om tab efter tørre tæsk

17. jan 2013, 05:55
Mærkeligt og urimeligt. S og SF undrer sig over Erstatningsnævnets praksis, der ifølge en række fagforeninger gør det sværere for offentligt ansatte at få erstatning for vold. DF vil have nævnets øverste chef, justitsministeren, til at gå ind i sagen.

Hvis en politibetjent bliver pandet ned på jobbet, er det en skærpende omstændighed, at han er embedsmand i funktion, når den skyldige skal straffes.

På samme måde mener Dansk Folkepartis Peter Skaarup, at Erstatningsnævnet skal tænke, når de tildeler voldsofre erstatning.

Nævnet kritiseres af fagforeninger og advokater for at gøre det sværere for offentligt ansatte i pleje- og undervisningssektoren at få erstatning, hvis de har været udsat for vold på jobbet.

Men sådan bør det ikke være, mener retsordføreren.

Derfor vil han nu have Erstatningsnævnets øverste chef, justitsminister Morten Bødskov (S), til at gå ind i sagen.

"Det virker bagvendt, at offentligt ansatte skal kunne tåle mere, og at de skal have sværere ved at få erstatning, når de bliver overfaldet eller gået for nær," siger Peter Skaarup fra DF og uddyber:

"For mig er en skalle en skalle. Faktisk bliver volden værre, hvis man nikker f.eks. en socialrådgiver en skalle. Hun bør være bedre beskyttet erstatningsmæssigt."

Ude af trit

Retsordføreren mener, at Erstatningsnævnet er ude af trit med, hvad der sker i Folketinget.

"Det kan godt være, at det er en praksis, nævnet har bygget op, men derfor behøver den jo ikke at være rigtig. Det er i hvert fald ikke en praksis, som ret mange kan sympatisere med," siger han.

Ifølge Peter Skaarup bør offentligt ansatte behandles mindst lige så godt som andre voldsofre.

"Vi burde takke de offentligt ansatte f.eks. politifolk, pædagoger og socialrådgivere for, at de tager dialogen med de voldelige borgere på vores alles vegne. Det skal ikke ligge dem til last, at de går ind i et til tider risikofyldt job," siger Peter Skaarup.

Han vil nu via Folketingets retsudvalg forlange en forklaring fra justitsministeren.

"Er det en politisk vedtaget tilgang til offentligt ansatte, som nævnet skal have? Eller er det en opbygget praksis, der er ude af trit med, hvad politikerne på Christiansborg mener?" spørger retsordføreren.

S og SF: Det lugter af forskelsbehandling

Socialistisk Folkepartis Karina Lorentzen Dehnhardt, der er formand for Retsudvalget, undrer sig også over Erstatningsnævnets praksis.

"Det kan ikke være rigtigt, at offentligt ansatte mister adgang til erstatning, som andre i samme situation nyder godt af. Det virker i min optik urimeligt," siger formanden.

Ole Hækkerup, der er socialdemokratisk retsordfører, ligner også et stort spørgsmålstegn.

"Det lyder mærkeligt, så det vil jeg undersøge nærmere. Kan det virkelig være meningen?" spørger han.

I regeringsgrundlaget skriver Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre, at rammerne for offererstatning "skal efterses". Hvornår det vil ske, ved formanden for Retsudvalget ikke.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har ikke ønsket at kommentere kritikken af Erstatningsnævnet.