Minister ind i sag om lukning af særkompagni

26. jan 2013, 11:30
EL vil have forsvarsminister Nick Hækkerup S til at tænke sig godt og grundigt om, før han tillader hæren at nedlægge et kompagni, der af unge krigsveteraner beskrives som livsvigtigt. S og V er bekymrede for de sårede soldaters fremtid.

Ifølge Enhedslisten er det "dybt problematisk", at hæren lukker et særligt kompagni for unge krigsveteraner ved navn kamppause-kompagniet.

I dag giver Gardehusarregimentet i Slagelse fysisk og psykisk sårede soldater tid og ro til at sunde sig i trygge rammer, men nu vil hærens øverste top tilsyneladende ikke have bøvlet med "krykhusarerne" længere.

Hærens Operative Kommando (HOK) har i hvert fald givet ordre til at lukke kompagniet.

"Det er det forkerte sted at spare, hvis det er det, der er tilfældet her. Det bør være helt grundlæggende, at der bliver taget godt hånd om de sårede soldater, der har risikeret liv og lemmer for Danmark," siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, og tilføjer:

"Det bør ikke være til diskussion."

Ordren kritiseres af kompagniets egne soldater, der frygter, at en lukning i værste fald vil koste liv. Og det er den kritik, der nu får Enhedslisten til at forlange, at forsvarsminister Nick Hækkerup (S) går ind i sagen.

"Jeg vil spørge ministeren, om han på baggrund af soldaternes bekymring vil genoverveje at lade hæren nedlægge kamppause-kompagniet," siger Nikolaj Villumsen.

Klap hesten

Fra marts skal de soldater, der har haft midlertidige skader, tilbage til deres enheder. De, der har fået varige skader, får - groft sagt - sparket og en sagsbehandler på forsvarets veterancenter.

Men ifølge soldaternes fagforening, Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), er det kun et år gamle center ikke voksent nok til opgaven.

"Vores medlemmer skal ikke være forsøgspersoner i forskellige organisatoriske løsninger nede i Veterancentret. Det er mennesker ikke materiel, vi har med at gøre her," siger HKKFs Flemming Vinther.

"Jeg tror på de sårede soldaters argumenter. Forsvarsministeren må tage kritikken seriøst og genoverveje, om det her nu også er det rigtige at gøre," siger Enhedslistens Nikolaj Villumsen.

I øjeblikket evalueres den samlede veteranindsats herunder Veterancentret i Ringsted. Evalueringen forventes færdig sidst på året, men den evaluering har hærtoppen altså ikke tænkt sig at vente på.

Det undrer Enhedslisten.

"Det lyder meget fornuftigt at trække vejret en ekstra gang og se på, hvad det er, Veterancentret kan levere, inden der læsses nye opgaver over på det," siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

Åben for alternativer

I forsvarsministerens eget parti, Socialdemokratiet, lyttes der til kritikken fra de sårede soldater og deres fagforening.

"Det er en militær beslutning at nedlægge kompagniet. Det er ikke noget, som vi politikere har besluttet. Jeg tror og håber på, at der ikke er tale om en nedprioritering af veteranerne," siger forsvarsordfører Bjarne Laustsen, der deler soldaternes bekymring.

Han lover at følge udviklingen tæt.

Ville det ikke være mere fornuftigt at vente med at lukke kompagniet, indtil veteranindsatsen var færdig-evalueret?

"Nu har hæren besluttet at lukke kompagniet den 1. marts, og så må vi tage det i den rækkefølge. Men det er klart, hvis de her soldater giver udtryk for, at det er en dårlig idé, så må vi lytte og kigge på alternativer."

Et kærligt skub

Formanden for Folketingets forsvarsudvalg, Karsten Nonbo fra Venstre, er ikke helt så blødsøden.

"Man kan kalde det et kærligt skub i retningen af at komme videre, men vi skal have antennerne ude og være meget opmærksomme på, om der er nogen, der vælter af det skub," siger formanden og uddyber:

"Hvis der er nogle af dem, der på et tidspunkt siger: Nej, det gik sgu for vidt. Så skal vi være der."

Vil det så ikke være for sent?

"Nej. Man kan sige, at heldigvis har der ikke været en så stor tilgang til kompagniet, som man kunne have frygtet. Vi har haft en mere stabil periode de sidste par år."

Men der kommer jo nye soldater til. Vi er jo ikke færdige med at få sårede soldater hjem?

"Nej. Men det er også derfor jeg siger, at jeg deler bekymringen. Men vi er nødt til at bevæge os lidt for at se, om de også kan tåle at bevæge sig lidt."