AU PAIR ER DET FAIR?: Minister i tvivl: Er min au pairpige lovlig?

7. jul 2010
Udviklingsministeren ved ikke, om hans filippinske au pairpige arbejder efter reglerne. Hun risikerer udvisning. Udlændingeservice går ind i sagen.

Udviklingsminister Søren Pind (V) er blevet i tvivl om, hvorvidt han behandler sin unge filippinske au pair-kvinde efter reglerne.

Han er så meget i tvivl, at han i går højst opsigtsvækkende bad Udlændingeservice forklare ham, hvilke krav han skal opfylde.

Læs her Søren Pinds brev til Udlændingeservice

”Af hensyn til medieinteressen vil jeg meget gerne bede om et hurtigt svar,” skriver Søren Pind til Udlændingeservice.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Det sker efter, at Avisen.dk tirsdag stillede en række spørgsmål til hans rolle som au pair-vært.

Ministeren kan have flere gode grunde til at være usikker.

Har søgt skilsmisse

I februar flyttede Søren Pind og hans hustru nemlig fra hinanden. De har søgt skilsmisse, og siden har deres sønner hver anden uge skiftevis boet hos Søren Pind og hos hustruen Marie-Louise Pind. De to bopæle ligger cirka 3,5 kilometer fra hinanden.

Men au pair-kvinden bor udelukkende i Søren Pinds bolig. Det har ministerens pressechef oplyst til Avisen.dk. Og ministeren skriver da også i sit brev til Udlændingeservice, at au pairen foretrækker at overnatte på hans bopæl.

Au pairen skal følge børnene

Men at au pairen ikke flytter med børnene hen til moderen, er som udgangspunkt i strid med reglerne, oplyser Merete Pårensgaard, der er kontorchef i Udlændingeservice.

”Au pair-kvinden skal være, hvor børnene er,” understreger hun.

Hun siger, at myndighederne i undtagelsestilfælde kan acceptere, at en au pair overnatter hos én fraskilt forælder, hvis den anden forælder er nabo.

”Men bor man 3,5 kilometer fra hinanden, er man ikke naboer,” siger Merete Pårensgaard, der understreger, at hun udtaler sig generelt og ikke vil kommentere ministerens sag.

Af brevet fremgår det også, at Søren Pind tror, at han må give au pair-kvinden fri hver anden uge, når børnene er hos moderen.

Men det må han ikke.

”Hvis au pairen holder fri hver anden uge, er reglerne ikke overholdt. Det skal jo være sådan, at au pairen indgår i et kulturelt, familiært fællesskab, og det gør hun ikke, hvis hun kun er med familien halvdelen af tiden,” fastslår Merete Pårensgaard.

Risikerer udvisning

”Jeg er helt sikker på, at det er en af verdens bedste former for ulandshjælp,” lød det fra udviklingsminister Søren Pind i sidste uge.

Men i værste fald risikerer hans egen au pair at få inddraget sin opholdstilladelse og udvist til Filippinerne, fordi Søren Pind ikke har styr på reglerne.

Merete Pårensgaard forklarer:

”Au pairen altid skal følge og opholde sig samme sted som børnene for at leve op til hensigterne med et au pair-ophold. Hvis ikke det sker, vil konsekvensen være, at vi vil inddrage au pairens opholdstilladelse.”

Ringede til Udlændingeservice

Søren Pind skriver i sit brev til Udlændingeservice, at han i forbindelse med bruddet med konen ringede til Udlændingeservice for at få rådgivning.

”Vi forstod, at det trods skilsmissen var muligt at dele en au pair-ordning, så længe begge parter opfylder kriterierne” skriver han.

Det fremgår ikke af brevet, om Søren Pind og Marie-Louise Pind, da de flyttede fra hinanden, skriftligt ansøgte om at blive au pair-værter, sådan som reglerne kræver.

”Det er helt klart et brud med reglerne, hvis man deler au pairen og ikke har indgået to nye særskilte kontrakter. Det står også klart i reglerne, også på vores hjemmeside,” Merete Pårensgaard.

Læs her på Udlændingeservices website hvilke krav au pair-familier skal overholde.

Det var i går ikke muligt at få Sørens Pinds svar på, om de har indgået nye kontrakter. Avisen.dk har heller ikke kunnet få svar på, om au pair-kvinden har adgang til sit eget værelse i Marie-Louise Pinds bolig.

Har au pair-kvinden ikke haft det, er reglerne også på det område brudt.

Udlændingeservice vil inden for nærmeste fremtid besvare Sørens Pinds brev.

”Han afventer jo naturligvis lidt svaret fra Udlændingeservice – indtil da er det jo svært at vide om der overhovedet er noget på det her,” skriver Søren Pinds pressechef i en mail.

Læs også Søren Pind: "Alt skulle være i fineste orden"

skjultitel

Avisen.dk og Ugebrevet A4 har undersøgt arbejdsvilkårene blandt 204 au pairer.

  • De får 51 kr. i timen.
  • Ti procent bruger under 100 kroner eller slet ingenting på sig selv.
  • 30 pct. arbejder mere end de 30 timer om ugen, reglerne tillader.

Undersøgelsen er udført af Julie Moestrup og Iver Houmark Andersen.

Deltag på Facebook

Læs alle artiklerne om Au Pair

Læs Sørens Pinds brev til Udlændingeservice som pdf

Se kravene for at have au pair