Lagmand Bárður Nielsen ses her sammen med Mette Frederiksen under statsministerens besøg på Færøerne i november. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Minister i bommert: Glemte at mikrofon var tændt

6. dec 2019
Færøernes største tv-station kan skade Færøernes interesser, hvis den bringer lydoptagelse, som indeholder oplysninger om Huaweis aktiviteter i det danske rigsfællesskab, mener lagmand Bárður Nielsen.

En utilsigtet lydoptagelse har sat Færøerne på den anden ende.

Ingen andre end landsstyremedlem for handel, Helgi Abrahamsen, en embedsmand og så lige landets største tv-station, Kringvarp Føroya, ved, hvad der er på optagelsen.

LÆS OGSÅ: Ole Birk med vilde anklager mod stilladsformand: - Sådan nogen som dig burde komme i fængsel

Ministeren havde nemlig glemt, at en mikrofon på hans jakkesæt var tændt, da han og embedsmanden i et tilstødende lokale blotlagde nye detaljer i den højspændte sag om den kinesiske stats interesser i tech-giganten Huaweis aktiviteter i det danske rigsfællesskab, skriver Berlingske.

Bider af samtalen var mandag på vej på tv, men 20 minutter før indløb et fogedforbud på foranledning af landsstyret.

Indgreb i pressefriheden?

Embedsmanden skulle i detaljer have fortalt om ukendt møde mellem Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, og den færøske lagmand, Bárður Nielsen.

Fogedforbudet forsvares af netop lagmand Bárður Nielsen, mens nyhedschefen på Kringvarp Føroya, Georg L. Petersen, er uenig og mener, at et fogedforbud er et uhørt indgreb i pressefriheden.

LÆS OGSÅ: Løkke sælger villa: Elendigt tag og ulovlig el

Ifølge Bárður Nielsen vil en offentliggørelse af lydoptagelsen skade Færøernes interesser. Bárður Nielsen kæder ifølge Berlingske i et radiointerview mørklægningen sammen med Færøernes ansvar i det danske rigsfællesskab.

- Det, som Kringvarp Føroya planlagde at gøre i går, havde ikke tjent Færøerne som samfund, sagde Bárður Nielsen ifølge avisen i radioen.

Ifølge en anonym kilde i det færøske landsstyre drøftede den kinesiske ambassadør både Huawei og handelspolitik under sit besøg i Tórshavn.

Fogedrettens foreløbige afgørelse skal senest mandag afprøves ved en færøsk domstol.

LÆS OGSÅ: Advarer om DF-kollaps: "Monumental katastrofe truer"