Minister fyrer ulovlige tyske håndværkere

17. mar 2011
Miljøminister Karen Ellemann V har med øjeblikkelig virkning fyret et hold tyske håndværkere, der har arbejdet ulovligt på ministerens villa.

Miljøminister Karen Ellemann (V) har nu fyret et hold tyske håndværkere, der har arbejdet ulovligt på ministerens villa.

Det sker efter afsløringen af, at de tyske håndværkede arbejdede ulovligt i Danmark uden tilmelding til det såkaldte Register for Udenlandske Tjenesteydelser. Den tyske håndværksmester Robert Lang, som ministeren personligt har hyret, arbejder ikke blot ulovligt i Danmark. Han er også alt andet end velkommen på danske byggepladser - han har i over et år været sympatikonfliktet af LO-forbundene.

"Jeg har sagt til dem, at det ikke kan fortsætte. Og jeg har bedt dem om at stoppe byggeriet med det samme," siger Karen Ellemann til jp.dk.

Håndværkerne har tidligere i dag forladt byggepladsen ved miljøministerens bolig i Taarbæk nord for København. De kan nu se frem til en bøde på formentlig 10.000 kroner for manglende registrering.

Karen Ellemann fastholder, at hun havde en "klar forventning om, at der var styr på papirerne".

Den tyske tømrermester Robert Lang og hans tømmersvende – der skulle ordne taget på ministerens bolig - var således hyret efter anbefaling fra både Ellemanns nabo og genbo.

"De havde ry for at komme til tiden og til en fornuftig pris. Det var ikke afgørende for mig, om de var danske eller tyske håndværkere. Jeg er borger i det europæiske fællesmarked," siger Karen Ellemann til jp.dk.

 

Måtte læse om konflikt

Afsløringen af den manglende tilladelse kom fra Fagbladet 3F. Fagbladet kan også fortælle, at Robert Lang siden marts 2010 har været målet for en lovlig sympatikonflikt.

Ingen medlemmer af LO og fagforbundene må således arbejde eller på andre måde støtte firmaet eller byggepladserne.

Også den oplysning er ny for miljøministeren.

"Det har jeg måtte læse mig til i dag, det er ikke heldigt. Men det er ikke afgørende for mig. Det helt afgørende har været, at de ikke havde registreringen. Det kunne ikke fortsætte," siger Karen Ellemann.

Byggeriet begyndte i oktober sidste år. Var byggeriet påbegyndt efter 1. januar ville Karen Ellemann - efter helt nye regler - som bygherre have været medskyldig i ulovligheden.

Karen Ellemann skal nu på udkig efter nye håndværkere.