Minister forfremmer det dårligste jobfirma

3. apr 2010
Minister forfremmer det jobfirma, der er dårligst til at hjælpe ledige og fyrer det bedste. Jobcentre og socialrådgivere kalder det absurd og respektløst.

Færre arbejdsløse kommer i arbejde. Sådan lyder kritikken fra jobcentre og socialrådgivere efter, at staten har valgt at belønne det private jobfirma, som er allerdårligst til at få ledige ud af arbejdsløsheden.

Det er Arbejdsmarkedsstyrelsen, der udpeger de jobfirmaer, som kommunerne kan bruge til at aktivere de ledige. Og styrelsen har samtidig valgt at straffe det firma, som kan fremvise de bedste resultater.

”Kæden hopper af, når ministerens eget udbud frasorterer det bedste,” siger Jens Anker Hasager, afdelingschef i Jobcenter Århus.

Konsekvensen kan være, at færre ledige kommer i arbejde, fordi de dårligste og ikke det bedste firma, står for aktiveringen, vurderer Hans Lund Rasmussen, der er chef for Jobcenter Slagelse.

”Det er højest absurd, og det undrer mig. Det betyder, at vi ikke kan vælge de bedste,” siger han.

Afsløret i rapport

En rapport, som revisionsfirmaet Deloitte netop har lavet for beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), dokumenterer, at det bedste private jobfirma er 40 procent bedre end det dårligste, når det gælder om at hjælpe de ledige i arbejde.

Men det firma, der i ministerrapporten klarer sig bedst - HK Udvikling og Vækst -har fået frataget retten til at levere aktivering i fire ud af landets fem regioner. Mens det firma, der er dårligst til at hjælpe ledige - JobDK A/S - har fået fuld adgang i alle fem regioner til at stå for aktivering.

Kæden hopper af

Det sker på trods af, at beskæftigelsesminister Inger Støjberg gav kommunerne denne opsang, da rapporten blev offentliggjort:

”Den her evaluering viser, at jobcentrene tilsyneladende ikke altid vælger at bruge de aktører, der er bedst til at få de ledige i job.”

Inger Støjberg, der er ansvarlig for reglerne, har ikke ønsket at svare på, hvorfor reglerne går stik i mod hendes egen opsang til kommunerne.

Respektløst

Marianne Sumborg er kontorchef i beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland, der har stået for at udvælge de private jobfirmaer. Hun forklarer, at JobDK blev valgt, fordi man ikke kigger på tidligere resultater.

"Vi har valgt at sige, at tidligere resultater ikke indgår i tildelingskriterierne, så det også bliver muligt for nye aktører at komme ind og byde på opgaverne," forklarer Marianne Sumborg.

Men det er respektløst overfor de ledige og kommunerne, raser Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening:

”Det viser, at respekten og indsigten i den praktiske virkelighed er meget lille. Ministeren undergraver markedsmekanismerne og fratager kommunerne muligheden for at vælge de bedste.”

Vil gøre det bedre

Direktør i JobDK Thorkild Højvig erkender, at firmaets resultater er dårlige. Men han er opsat på at gøre det godt de næste tre år.

”Jeg har ikke arbejdet på at afklare, hvorfor vi i testen ikke har gjort det godt. Jeg koncentrerer mig om det nye produkt, vi skal levere i den ny aftale,” siger Thorkild Højvig.

Bedst og dårligst

Her er de firmaer, der er bedst til at hjælpe ledige i job. Firmaet på førstepladsen har netop mistet sin licens, mens det dårligste er blevet forfremmet.

  1. HK Udvikling og Vækst: 55 pct
  2. Aktuel undervisning: 53 pct.
  3. Institut for karriereudvikling: 51 pct.
  4. Ramsdal: 51 pct.
  5. Job4Gruppen: 49 pct.
  6. AOFJob: 47 pct.
  7. Alecto-NetCom: 45 pct.
  8. Alpha-Gruppen: 41 pct.
  9. JobDK: 39 pct.

 

Kilde: Rapport fra Arbejdsmarkedsstyrelsen