Minister: Dansk korruptionssag er uacceptabel

15. nov 2013, 17:13
Et dansk familiefirma, der er blevet taget i at misbruge offentlige midler heriblandt danske skattekroner, skuffer den danske udviklingsminister. Han er ærgerlig over, at sagen både involverer et danskejet firma og danske bistandskroner.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har fået endnu en kedelig sag om upassende brug af offentlige midler på skrivebordet.

Ifølge Den Globale Fond (Global Fund, red.) har den danske myggenetproducent Vestergaard bestukket sig til ordrer på netop net i Cambodja for et beløb på knap en million danske kroner.

"Vi har nultolerance over for korruption, og derfor er sagen og firmaets involvering i sagen ikke acceptabel," siger ministeren til Avisen.dk.

I den periode korruptionen fandt sted - fra 2006 til 2011 - har Danmark doneret 980 millioner kroner til Den Globale Fond, der har til formål at bekæmpe AIDS, tuberkulose og malaria.

Derfor er udviklingsministeren ekstra "ærgerlig" over sagen.

"Jeg er meget utilfreds med det, der er sket. Men jeg er glad for, at korruptionen blev opdaget, og at sagen nu er efterforsket til bunds," siger Christian Friis Bach.

Skidt sag for Vestergaard

Det var Den Globale Fonds egen efterforskningsenhed, der fik et tip om misbruget. Den efterfølgende efterforskning førte til, at fonden suspenderede Vestergaard - en af fodens største leverandører - midlertidigt.

"Jeg har tillid til den globale fond, fordi fonden har ryddet op, men det er klart, at tilliden til de firmaer, der er involveret i sagen, er svækket," uddyber ministeren, der ikke lægger skjul på sin skuffelse.

"Det er en umådelig ærgerlig sag for Vestergaard. Produktet hjælper jo fattige mennesker, men at virksomheden så accepterer at ødelægge det for sig selv og andre ved at sikre sig ordrer på den måde... Det er uacceptabelt," siger han.

Christian Friis Bach understreger, at Danmark er en benhård donor, når det kommer til korruption.

"Når firmaer involverer sig i korruption, så får det konsekvenser - for deres image, deres muligheder og deres ordrer. Korruption er entydigt den forkerte vej at gå," siger Christan Friis Bach.

Han vil fremover holde skarpt øje med den danske myggenetproducent.

"Så længe en leverandør er blevet suspenderet af Den Globale Fond, skal vi se meget kritisk på firmaets leverancer til andre," siger han.

Hård justits med bistandsmidler

Udviklingsministeren fastholder over for Avisen.dk, at der generelt holdes hård justits med korruption, når der uddeles danske bistandskroner.

"Vi er benhårde. Vi laver revisionsrapporter. Vi har et omfattende beredskab. Vi ved, at der er en risiko for korruption. Vi ved, at det sker, og vi ved, at det kommer til at ske igen. Men der er også en risiko ved ikke at forsøge at bekæmpe malaria, og den betyder, at millioner vil dø," siger ministeren.

Korruptionssagen skal nu granskes af Rigsrevisionen.