Mine hænder boblede op som flæskesvær

17. maj 2011, 14:56
Giftigt arbejdsmiljø dokumenteres i LM Wind Powers egen rapport, som blev offentliggjort i dag. Kemiske styrendampe fra styren har gjort Troels Holm Jensen alvorlig syg med voldsomme udbrud af eksem. Han har fået erstatning, men er vred på både LM Wind Power og myndighederne, der lod det ske.

Der har været alvorlige problemer med et giftigt arbejdsmiljø hos vindmøllegiganten LM Wind Power.

Det dokumenteres i ny rapport, som virksomheden selv har bestilt og betalt for.

"Der er bestemt ting, vi kunne have gjort bedre i forbindelse med de påbud, vi har fået i perioden. Det tager vi til efterretning og retter op på med det samme,” siger LM Wind Powers tekniske direktør, Frank V. Nielsen.

Men ingen ansatte har fået anerkendt alvorlige sygdomme på grund af styren, hævder LM Wind Power i den nye rapport som formildende omstændighed omkring de hundredvis af ansatte, der er stået frem i medierne med sygdomme. Og det vækker vrede blandt tidligere ansat.

”Det passer ikke. Jeg har de sidste 13 år haft månedlange udbrud af eksem på hænder og fødder. Det har ødelagt mit liv,” siger 45-årige Troels Holm Jensen.

Han undrer sig meget over, at LM Wind Power mener, at hans sygdom ikke er alvorlig.

Arbejdsskadestyrelsen har nemlig både anerkendt og givet erstatning til Troels Holm Jensen. Avisen.dk har set afgørelsen. Lægerne har afgjort, at han har mistet 50 procent af erhvervsevnen. Derfor får han tilkendt en fast månedlig erstatning. Han har i de sidste 13 år haft alvorlige problemer med eksem og må hver gang stoppe i forskellige fleksjob på grund af hyppige og kraftige udbrud på hænder og fødder, der medfører måneders sygefravær.

 

Hænder ligner flæskesvær

Der gik kun fire måneder med støbearbejde på fabrikken Hammelev. Så fik støbearbejder Troels Holm Jensen voldsom eksem på hænder og fødder. Året er 1999. Troels er 32 år. Han påfører polyester på vindmøllevinger med en håndrulle i fire måneder. Den sidste måned får han hver dag voldsom eksem på hænder og fødder.

”Mine hænder lignede flæskesvær. Der var masser af små væskefyldte bobler på hænderne. Fingrene svulmede. Jeg har de sidste 13 år haft månedlange udbrud af eksem på hænder og fødder. Det har ødelagt mit liv,” siger Troels Holm Jensen, der bor i en lejlighed i Haderslev.

 

Dårlig hukommelse

Han er uddannet båd- og skibstømrer. Han var kun på et en-dags sikkerhedskursus, inden han startede på LM Wind Power i 1999. Han siger, at hans korttidshukommelse har været påvirket lige siden.

”Efter jeg stoppede på virksomheden, var jeg pludselig dårlig til at huske navne og telefonnumre. Det har været det samme i 13 år nu. Det problem havde jeg slet ikke før."

”Jeg kan stå nede i byen og glemme, hvad jeg skal købe, og hvor jeg skal hen. Det er noget, der er kommet efter mit arbejde på LM. Lægerne siger, at det nok skyldes mit arbejde i styrendampe og opløsningsmidler, der kan give hjerneskade og hukommelsesproblemer. Det er frustrerende ad helvedes til,” siger den 45-årige jyde.

 

Fik erstatning

Arbejdsskadestyrelsen har afgjort, at støbearbejderen har mistet 50 procent af erhvervsevnen. Derfor får han tilkendt en fast månedlig erstatning. Han har i dag svært ved at passe et arbejde.

”Mit fravær har været oppe på 77 procent. Mine hænder og fødder svulmer op et par gange hvert år. Det kan vare i 3-4 måneder. Jeg er vred over, at der ikke er blevet stillet strengere krav til virksomheden. Men LM burde også have gjort mere for sikkerheden,” siger Troels Holm Jensen.

På Hammelev 1, hvor Troels Holm Jensen var ansat, påførte man polyester på den gammeldags måde med en rulle i hånden. Den teknik bruges stadig i dag ved reparationer af vingerne. Netop Hammelev I har fået flere alvorlige påbud af Arbejdstilsynet, der truer med politianmeldelse på grund af dårlig udsugning og for meget styren i luften. Troels Holm Jensen fortæller, at han havde hovedpine og diarre hver eneste dag, ligesom flere andre ansatte fortæller om.

”Jeg har oplevet at besvime på grund af det høje niveau af styren i luften. Mit tøj var helt affarvet og gult, efter jeg havde arbejdet. Polyesteren trængte igennem den hvide heldragt, vi havde på og ramte huden,” forklarer Troels Holm Jensen.

FAKTA

Arbejdsskadestyrelsen har netop offentliggjort en ny rapport om styrens skadevirkninger. Styrelsen bestilte rapporten i marts i år, da sagen om giftigt arbejdsmiljør på vindmøllevinge-fabrikken LM Wind Power kom frem.

Konklusionen i arbejdsmedicinerens rapport om styren er klar: Styren er giftigt ved indånding, men det er fortsat uklart om, arbejde med styren kan give kræft.

Det får Henrik Kolstad, overlæge og PhD på Arbejdsmedicinsk Klinik i Århus og manden bag rapporten til igen at ville have be- eller afkræftet mistanken mellem styren-arbejde og cancer.

"Vi har en begrundet mistanke om, at arbejde med styren kan give kræft," siger han til DR Nyheder.

I dag offentliggjorde LM Wind Power deres egen rapport, som virksomheden selv har bestilt hos Bureau Veritas. Den fastslår, at der har været store problemer med arbejdsmiljøet. Læs LM's pressemeddelelse her.