Tæt på verden: Mindre kriminalitet i verdens farligste by

8. apr 2013, 15:16
Militær i gaderne af San Pedro Sula har lagt en dæmper på de kriminelle i Honduras.

Kriminaliteten er faldende i San Pedro Sula, der anses som verdens farligste by. Både politi og militær i det mellemamerikanske land Honduras er enige om, at kriminaliteten er faldet. De er dog ikke enige om i hvor høj grad, det er sket.

Ifølge avisen La Prensa, melder militæret om et fald på 60 % i San Pedro Sulas mest kriminelle zone. Vicepolitichef Alexis Sosa Oscar Martinez melder om et fald på 10 % i visse områder inden for samme zone. Sosa forklarer, at de skæve tal skyldes, at militæret og politiet ikke opererer præcist i de samme områder.

Afskrækkende effekt

“Militæret har haft visse begrænsninger, fordi de har foretaget deres patruljer til fods og derfor ikke har kunnet dække de fjerneste områder,” udtaler han til avisen La Prensa.

Mere end 500 soldater har patruljeret gaderne i byen siden begyndelsen af februar og skal fortsætte frem til Januar 2014. Meningen med militærindsatsen, som går under navnet “Operation Frihed”, er at skabe en præventiv og afskrækkende effekt, skriver El Heraldo.

Brugen af militær til nationale anliggender kan give grund til bekymring. At give militæret samme beføjelser som politiet er en gråzone, skriver InsightCrime i en analyse.

En rapport fra den nationale kommision for menneskerettigheder, CONADEH, har undersøgt dødsraten i Honduras de seneste 13 år. Ifølge statistikken dør en person som resultat af kriminalitet gennemsnitligt hvert 76 minut i Honduras.

Artioklen er skrevet i samarbejde med Kiki Hynding Hansen, verdensnyt.dk.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.