OK 2013: Mindre i indkøbskurven til halv mio. danskere

16. feb 2013, 16:32
Den nye overenskomst for de kommunalt ansatte er stensikkert ikke nok til at følge med reallønnen, siger kilde til avisen.dk

Den halve million ansatte i kommunerne kommer også til at stille varer tilbage på hylderne i supermarkedet.

Ligesom de ansatte i staten taber de købekraft og har ikke råd til at købe lige så meget som nu om to år.

I følge Avisen.dks kilder i forhandlingerne om en ny overenskomst i kommunerne er de aftalte lønstigninger 'stensikkert ikke nok til at følge med reallønnen'.

Men den halve million pædagoger, lærere, kontoransatte og andre medarbejdere i kommunerne slipper lettere end i staten, hvor den gennemsnitlige ansatte må strege varer for 700 kroner ved udgangen af næste år.

For de kommunalt ansatte bliver det nærmere omkring en procent, de taber over de to år. Eller cirka 300 kroner om måneden for en gennemsnitligt offentlig ansat, der tjener omkring 30.000 eksklusiv pension.

Forhandler håber på små prisstigninger

Mange kommunalt ansatte løber hurtigere end nogensinde på grund af den stramme økonomi i kommunerne. Men hovedforhandler for Kommunernes Landsforening Michael Ziegler mener, at de små lønstigninger skal ses i et større billede.

"De skal ses i forhold til det private arbejdsmarked. Det er ikke holdbart, at det offentlige kommer foran de private lønstigninger. De kommunale lønninger har været foran siden 2008, hvor man lavede overenskomst lige inden krisen. Det skal man tage med i vurderingen," siger Michael Ziegler.

Anders Bondo Kristensen, der er hovedforhandler for de kommunalt ansatte, kalder da også resultatet for "det bedst mulige aftaleresultat i en vanskelig samfundsøkonomisk situation. "Resultatet er bestemt ikke prangende” lyder det fra Anders Bondo Christensen.

Medlem af forhandlingsdelegationen Bodil Otto fra HK/Kommunal, skriver i en pressemeddelelse, at på lønmodtagersiden har alle vidst, at der var en 'særdeles snæver ramme' i år.

"Set i det lys er lønstigningerne som forventet. Jeg håber meget, at inflationen vil holde sig på det samme lave niveau, som vi har set de seneste år, så vores medlemmers købekraft kan bevares så godt som overhovedet muligt," skriver Bodil Otto.

Mulig hjælp fra skattelettelser

Der bliver lidt forskel på, hvor meget de forskellige faggrupper får ind på lønkontoen.

0,25 procent af lønstigningen bliver først fordelt i næste uge, når de enkelte fagforeninger forhandler for deres medlemmer. Nogle af pengene går til pension og resten kan bruges på løn eller efteruddannelse.

De kommunalt ansatte kan også krydse fingre for, at dette års skattelettelser hjælper dem. Skattelettelserne giver mere udbetalt til alle i arbejde, men krone for krone er der mest til de højtlønnede, siger privatøkonom for Danske Bank Las Olsen.

Opdateret 16:28

faktaboks

Ny lønaftale i kommunerne:

I alt en lønstigning på ca. 2,16 procent

1,97 i generelle lønstigninger over to år.

Forhandlerne forventer, at reguleringsordningen trækker resultatet 0,06 ned. Reguleringsordningen binder lønnen i det offentlige sammen med lønudviklingen i det private.

Derfor bliver det cirka 1,91 procent

Desuden er der 0,25 til næste uges forhandlinger i de enkelte organisationer. Pengene kan bruges til pension og løn eller videreuddannelse.

Forventede prisstigninger:

2013: 1,5 procent

2014: 1,6 procent

Kilde: Økonomisk Redegørelse, Økonomi- og indenrigsministeriet, december 2012