I landets daginstitutioner skal børnene lege i mindre og faste grupper. Arkivfoto. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Pædagoger: "Børnene virker meget mere glade"

14. maj 2020, 06:38
De mindre børnegrupper i daginstitutionerne, som er indført under coronakrisen, har positiv virkning på børnenes trivsel. Det svarer 59 procent af det pædagogiske personale i ny undersøgelse fra FOA.

Børnene i landets daginstitutioner har siden genåbningen for godt en måned siden skulle vænne sig til en ny hverdag, hvor de skal lege i mindre og faste grupper. Og det har børnene nydt godt af mange steder, viser en ny medlemsundersøgelse fra FOA.

I undersøgelsen er det pædagogiske personale blevet spurgt, om de mindre børnegrupper har påvirket børnenes trivsel positivt eller negativt. Her har hele 59 procent svaret, at det har påvirket børnene ’meget positivt’ eller ’positivt’. Det kan Majbritt Himmelstrup, der er pædagogisk assistent i Børnehaven Bøllehuset på Fyn, nikke genkendende til:

- Jeg oplever, at børnene virker meget mere glade, fordi vi som medarbejdere har mere tid til det enkelte barn. Der er simpelthen mere tid til nærvær, og det gør virkelig en forskel i hverdagen. Flere forældre har også fortalt mig, at de kan mærke en positiv forandring på deres børn, siger Majbritt Himmelstrup til Fagbladet FOA.

I Børnehaven Bøllehuset har de 38 børn, og i tiden før corona passede Majbritt Himmelstrup 18 af børnene sammen med én kollega. Normalt er de fire fastansatte, men siden genåbningen har de i børnehaven haft ansat to fuldtidsvikarer, så børnene kan blive delt op i de mindre grupper. Nu går Majbritt Himmelstrups hverdag med at passe en gruppe på 7.

- Det giver mig tid til at gribe, hvad der interesserer børnene lige nu. Jeg oplever også, at den gruppe børn, jeg har, får gang i meget mere fælles. Der er ikke én, der styrer legen, men alle har en leg, og alle er velkomne, fortæller Majbritt Himmelstrup.

Hun beskriver det også som tankevækkende, hvor få konflikter der har været mellem børnene, siden Bøllehuset genåbnede.

- Jeg sagde for sjov til min leder, at jeg ikke er sikker på, om jeg overhovedet kan huske, hvordan man løser konflikter mellem børnene mere. Alting glider meget nemmere, når vi har så meget tid til at skabe nære relationer, siger Majbritt Himmelstrup.

I FOA ser Kim Henriksen, der er formand for pædagogisk sektor, meget positivt på den hverdag, som det pædagogiske personale har haft siden genåbningen.

- Det er vigtigt at tage de her erfaringer med videre i organiseringen af det pædagogiske arbejde, siger Kim Henriksen og understreger overfor Fagbladet FOA, at de aktuelle erfaringer også skal indgå i de politiske forhandlinger i diskussionen om minimumsnormeringer.

- Det står helt klart, at investeringen i flere voksne betaler sig, siger han.