Min ven brækkede begge ben

3. mar 2011
Michal fra Polen er håndværker. Han er blevet sendt ud på usikre glatte stilladser og tage uden værn. Han har oplevet venner falde to meter på grund af ulovlige arbejdsforhold.

Hans ven og kollega - også fra Polen - faldt ned fra to meters højde og brækkede begge ben.

To andre venner fra hjemlandet blev fyret, da de nægtede at løfte mere end den danske lov tillader. De gjorde vrøvl og meldte sig i fagforening og så røg jobbet.

Selv har Michal, der er håndværker fra Polen, sagt ja til at gå på usikre stilladser, løfte langt mere end tilladt og slæbe flere ton byggeaffald fra femte sal ned på gaden og op i en lastbil uden hjælpemidler.

"Rigtig mange af os er bange for at blive fyret. Derfor parerer vi ordre, når chefen beder os om noget. Mange af os har oplevet chefer, der truer med fyring eller tager noget af lønnen, hvis ikke vi gør som de siger," fortæller Michal.

Michal er anonym, for han frygter for sit arbejde, hvis han står offentligt frem og fortæller om forholdene for østarbejdere i Danmark. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.

"Jeg har arbejdet mange år i Danmark og kender mange arbejdere fra Polen her. De har næsten alle prøvet at arbejde under ulovlige arbejdsforhold, og vi oplever ofte ulykker. Når ulykken rammer tager folk hjem til Polen," siger han.

En fjerde ven fik aldrig erstatning for sine skader efter et fald fra et stillads. Hans skade blev heller aldrig rapporteret til hverken Arbejdstilsynet eller Arbejdsskadestyrelsen.

"Han blev smidt direkte ind i en bil og sendt tilbage til Polen på et hospital der. Han er nu hjemme i Polen og kan ikke arbejde," siger Michal.

Selv arbejder han som vikar for et vikarbureau og har været på mange forskellige byggepladser i Danmark.

"Det er ikke alle, der er lige slemme. Dem, hvor der også arbejder danskere, er de bedste," siger Michal.