Min kollega er på piller!

8. jul 2011, 22:45
Ny rundspørge afslører, at ansatte er påvirket af enten stoffer, hash eller smertestillende piller, mens de er på arbejde.

Det er ikke kun i garderoberne på Det Kongelige Teater, at der angiveligt bliver sniffet kokain.

Hver fjerde af os har oplevet, at en kollega har været påvirket af stoffer eller medicin på jobbet.

Det viser en rundspørge, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Det skyldes blandt andet, at kokain har erstattet sprutten på mange arbejdspladser, siger fagforening.

"Det bekræfter, hvad jeg havde på fornemmelsen - at det nærmest er blevet normalt.," siger misbrugskonsulent fra Lægernes Testcenter Ulla Erlandsen.

"Det er slemt, at vi har arbejdspladser, hvor folk ofte er høje eller skæve, og at mange vælger at sluge to kodymagnyler for at tage rygsmerterne. Jeg er chokeret," siger hun.

I Ulla Erlandsens privatpraksis har hun talt med flere fra IT-sektoren, som har haft misbrugsproblemer med kokain. Men også i restaurationsbranchen, finanssektoren og håndværkerfaget er der problemer ifølge misbrugskonsulenten.

"Kokain kan være fristende på job med natarbejde, eller hvis man vil give den en ordentlig omgang med arbejdet. Man får hurtigt energi og selvtillid, men når afhængigheden kommer, bliver det tit en deroute, hvor man ender med at få mange sygedage," siger Ulla Erlandsen.

25,4 procent af deltagerne i rundspørgen svarer, at de på et tidspunkt har oplevet, at en kollega har været påvirket af medicin eller stoffer. For de flestes vedkommende er der dog tale om et sjældent fænomen.

Men både hash og kokain bliver nævnt, og også smertestillende medicin går igen i medarbejdernes besvarelser.

Fagforeningen 3F har både medlemmer i restaurationsbranchen og hos håndværkerne. Leder af 3F's arbejdsmiljøpolitiske kontor hos 3F, Palle Larsen, har en teori om, hvorfor stoffer er blevet mere udbredt:

"Jeg tror, at på de arbejdspladser, hvor folk før drak for meget sprut, der har kokain og andre piller taget over. Sprutten, som sløver og lugter, er blevet byttet ud med kokainen, som kvikker op."

Misbrugskonsulent Ulla Erlandsen er enig:

"Jeg tror, at bajeren på jobbet er blevet til en joint eller en streg kokain hos håndværkerne."

Palle Larsen fortæller, at han ikke kender det reelle omfang af problemet på restauranter og i håndværkersjak. Og det er ikke et problem, som mange går til deres fagforening med.

Måske af samme grund oplyser Finansforbundet, som er fagforening for børs- og bankansatte, at de ingen henvendelser får fra deres medlemmer om problemer med stoffer på jobbet.

Misbrugskonsulent Ulla Erlandsen forklarer, at hun har behandlet mange, som mistede jobbet alene på grund af deres misbrug.

Årsagerne til misbruget har både været præstationsangst og pres fra arbejdspladsen.

"Jeg kan mærke, at tempoet er blevet skruet voldsom i vejret. Vi skal passe på, at vi ikke skaber et arbejdsmiljø for hinanden, som er umenneskeligt," siger Palle Larsen fra 3F.

Han bekræfter også den del af rundspørgens resultat, som handler om smertestillende piller.

"I iver for at beholde jobbet, så er der mange, som tager piller og bider smerterne i sig hver eneste dag. Det er simpelthen et område, som der skal mere opmærksomhed på," slutter kontorlederen.

Rundspørge

- Har du oplevet, at dine kolleger har været påvirket af medicin, stoffer eller lignende på jobbet?

Ja – ofte = 1.7%

Ja – sjældent = 23.7%

Nej - aldrig = 65.7%

Besvarelser og data er repræsentativ på køn, alder og region på totaler.

Undersøgelsen er udført for Avisen.dk af Analysebureauet Wilke.