Djaffar Shalchi mener, de rige skal betale langt mere i skat for at løfte vores velfærdssamfund. Han har selv en fond, som han har givet langt over halvdelen af sin formue til. Foto: Ritzau Scanpix/Thomas Lekfeldt

Millionær revser landets rigeste: Nu hædres han med særlig pris

3. sep 2019
Djaffar Shalchi mener, det er de rige, som ham selv, der skal løfte samfundet. Det synes han ikke, at de gør i dag, og dén holdning har han vundet en pris for at ytre.

Djaffar Shalchi er mangemillionær, og så er han fortaler for, at de rige skal betale mere i skat, og de fattige skal betale mindre.

Ideen om, at de fattige skal have flere penge mellem hænderne, er ikke kun noget, ejendomsudvikleren prædiker, det er også noget, han praktiserer. Han har blandt givet 200 millioner kroner fra sin egen lomme til sin fond Human Act, der støtter velgørenhedsarbejde med blandt andet at bygge skoler i Afghanistan og Nepal. 

LÆS OGSÅ: Dansk mangemillionær: "Vi rige betaler alt for lidt i skat"

Og netop det er en af årsagerne til, at han har vundet Fællesskabsprisen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

-  Jeg fik at vide i talen, da jeg fik prisen, at jeg ikke kun bruger min stemme i offentligheden, men at jeg også efterlever, det jeg siger, fortæller Djaffar Shalchi til A4 Nu.

Djaffar Shalchi med pris po barnebarn

En glad og stolt Djaffar Shalchi med sin Fællesskabspris og sit barnebarn (Foto: Privat).

Det er 3F's afdeling i Kastrup på Amager, der har indstillet ejendomsudvikleren og filantropen til Fællesskabsprisen. Prisen hylder de, der gør en ekstraordinær indsats for fællesskabet. Den er stiftet af blandt andre statsministeren Mette Frederiksen (S), en række store organisationer, virksomheder og uddannelsesinsitutioner.  

- Jeg er meget taknemmelig for at have fået prisen, fordi jeg netop bliver hyldet for at gøre noget for fælleskabet og ved ulighed i samfundet.

En af de overordnede pointer som Djaffar Shalchi taler højt om i medierne, også her på A4 Nu, handler om, at de rigeste i højere grad skal være med til at løfte udfordringerne i velfærdsstaten:

- Vi har åbenlyst nogle udfordringer i samfundet. Trickle-down-økonomien, hvor de rige betaler meget lidt i skat for dermed at løfte samfundet med vækst, er fejlagtigt. Det sker ikke. Vi skal tilbage til 70’erne, hvor de superrige betalte 70 procent i skat, mens den almindelige lønmodtager betalte 32-35 procent. Det er ikke rimeligt, at de rige ikke er med til at løfte samfundet.

Er det ikke en upopulær holdning blandt millionære at have?

- Jeg tror, jeg er den eneste rigmand, der tør fortælle sandheden. Vi er blevet rigere, men vi har fået et discount-velfærdsamfund. Mange er bange for at miste deres position ved at sige det højt. Jeg ville ønske, at der var flere topdirektører, der turde at sige den slags, siger Djaffar Shalchi, der ejer Arca Bolig, som udlejer lejligheder.

Hvad med de lejligheder, som du udlejer, er der også lejligheder, som den almindelige lønmodtager har råd til?

- Vi har lejligheder fra 9.000-18.000 kroner i leje om måneden. Men vi giver en stor del af overskuddet til fonden, der så støtter velgørenhedsorganisationer.