Millioner til hjælp mod slatne røde pølser

9. jul 2012, 14:08
Erhvervs og vækstminister Ole Sohn har givet 124,5 mio. til bedre kvalitet for kystturistene. Andre politikere står på spring med bedre toiletter, flere akademikere og lavere afgifter

Turisterne flygter fra Danmark og danskerne går glip af tusindvis af arbejdspladser.

Det står sløjt til med dansk turisme. Men nu skal tilbagegang vendes til fremgang. Med en støtte på 124,5 millioner kroner har erhvervs- og vækstminister Ole Sohn og Danmarks Vækstråd nu givet dansk turisme en saltvandsindsprøjtning.

Pengene skal ifølge ministeren gå til at ”genskabe kvaliteten i kystturisme” og ”vende tilbagegang til fremgang”, så turisterne får en god oplevelse i alle dele af landet.

Erhvervsordfører for Radikale Andreas Steenberg mener, at der er hjælp på vej til den hendøende danske turisme.

Han peger på en øget professionalisering af branchen med flere akademikere ansat og fokus på videregående uddannelser rettet mod turismen.

”Men det vigtigste for turismen er at få omkostningerne ned. De reformer, vi nu har gennemført med blandt andet lavere skat på arbejde, sigter netop mod at få løn og omkostninger ned. Jeg vil også arbejde for lavere skatter og afgifter ned på sommerhuse og campingpladser,” siger Andreas Steenberg, der også er klar til lempe på reglerne, så større turistcentre kan vokse frem.

”Jeg vil gerne se på planloven. Der er allerede en forlystelsespark på vej i Herning og Bestseller åbner en 'tøjby' i Brande, så der er en forandring i gang, hvor der åbnes op for nye store tiltag,” siger han.

Det ser forfærdeligt ud

Men Benny Engelbrecht, erhvervsordfører for Socialdemokraterne, er afvisende overfor at satse på store enheder.

”Hvis du skal samle turismen i større enheder, ville det betyde, at andre små steder skulle lukkes ned. Jeg meget svært ved at se noget turiststed, der er dårligt fungerende, når jeg kører en tur op langs Vestkysten, og står ud i de små byer,” siger han og understreger, at den danske turisme ikke skal ende som den tyske vadehavsø Sylt, der har satset hårdt massiv turisme og trækker gæster næsten hele året.

”Hvisvi gav frit los på kysten, ville det heller ikke være lykken. Jeg kan godt se, at den slags ting kan være attraktive, hvis man kun ser det ud fra en pengemaskinetilgang, men det ser forfærdeligt ud,” siger Benny Engelbrecht.

Bedre toiletter

I stedet skal erhvervet blive bedre til at arbejde sammen, så man også markedsfører Vadehavet og Aros til gæsterne i Hvide Sande.

Det de små ting, der skal til, hvis turisterne skal trækkes til.

”Det kan være det er petitesser, men det er ikke nemt at finde i rundt i Danmark. Vi mangler piktogrammer, og flere internationale skilte og en bedre kvalitet i toiletterne langs vejene,” siger Benny Engelbrecht

I Venstre er holdningen at turismen har et stort potentiale. Men det er branchen der skal komme med forslagene.

”Jeg er meget åben overfor en dialog. Jeg vil meget gerne høre, hvad erhvervet har at komme med, så vi kan skabe de rammebetingelser, der har brug for,” siger Vestres turismeordfører Hans Christian Thoning.