Tæt på verden: Millioner svindlet for livsopsparing

24. maj 2013, 15:20
Et indisk svindelsystem har plyndret over 3 millioner fattige bønder

Den indiske delstat Westbengalen er ramt af landets hidtil største svindel, der omfatter flere millioner fattige og knap 30 milliarder kroner. Efter at have mistet deres opsparing har indtil videre 14 begået selvmord.

Der er tale om en såkaldt Ponzi-svindel, hvor folk får deres "investeringer" forrentet af andre investorers penge. Når antallet af nye investorer bliver for lille kollapser kabalen, og alle mister deres kapital.

Indtil nu bliver 53 forskellige sparekasser undersøgt af de indiske finansmyndigheder og flere ventes at kommer til. Kabalen kollapsede, da Saradha Group måtte lukke.

Der har været flere tilfælde af forsøg på at stoppe de kriminelle finansaktiviteter, men lokale regulatorer har ikke gjort noget ved anklagerne. Indiens nationale myndigheder har ikke mandskab til at udføre opgaven.

Ramte fattige

Ofrene for svindlen er fattige bønder i Vestbengalen, der ikke har adgang til bankvæsen lokalt. De blev lokket til at investere med løfter om 100 procents udbytte på tre år, fortæller The New York Times India Blog.

Oplysninger tyder på, a halvdelen af de indsamlede penge er gemt bort i skattely udenfor Indien, ledere har købt fast ejendom og virksomheder i Qatar og Sydafrika for bøndernes penge.

Metoden, der skulle forhindre mistænksomme i at undersøge forholdene, har været at ansætte politifolks hustruer som repræsentanter, der hentede penge til svindelfondene. Sælgerne fik kommission svarende til 16-33 procent.

For tiden forsøger myndighederne at finde ud af, hvor mange er svindlet. De modtager 25.000 krav i døgnet. Nogle af finanssvindlerne hyrede filmstjerner fra Bollywood til at være deres officielle talsmænd.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.