Tæt på verden: Millioner er fanget i tvangsarbejde

4. jun 2012
Den internationale arbejdsorganisation, ILO, anslår at 21 millioner mennesker arbejder under forskellige former for tvang.

Billedet af slaver i jernlænker passer ikke til forholdene for den moderne tvangsarbejde. Ofte er han eller hun bundet af en aftale, som vedkommende ikke forstod, eller de er blevet lokket ind i et job, som de ikke kan komme ud af.

Godt over halvdelen af de 21 millioner tvangsarbejdere finder man i Asien. Færre er i Afrika og et endnu lavere tal i Latinamerika. En fjerdel af disse arbejdede er mindreårige.

Mange former for slaveri

Medierne fortæller nu om stunder ofte om trafficking, menneskehandel, ofte med kvinder til sexindustrien i rigere lande. Hele 4,5 millioner kvinder og piger misbruges til sexarbejde.

Men tvangsarbejde kan have andre former. Folk kan være bundet af gæld eller være fastholdt i fabrikker og på landbrug, nogle gange helt uden betaling for deres arbejde.

Næste uden undtagelse er slaveejerne private virksomheder. Dog arbejder 2,2 millioner mennesker i fangelejre styret af fængselsvæsner, der lejer dem ud.

Indgreb

Den internationale indsats imod tvangsarbejde går fremad, mener repræsentanter for FN arbejdsorganisation, ILO. Mange lande har efterhånden vedtaget lovgivning, der forbyder den form af udnyttelse af mennesker.

Et problem i disse år er, at den globale økonomiske krise gør det endnu sværere end normalt at finde lønnet arbejde, hvilket lokker desperate mennesker ind i tvangsarbejde eller slavelignende forhold.Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.