Millionbesparelser koster liv på byggepladsen

6. sep 2011, 22:30
Bevillingerne til Arbejdstilsynet er siden 2008 faldet med 100 millioner. Det giver færre kontrolbesøg på byggepladserne. En rød regering vil rulle nogle af besparelserne tilbage.

I Ørestaden blev en arbejder dræbt ved en faldulykke. Ved FN-bygningen i Københavns Nordhavn kostede manglende sikkerhed endnu et liv. Og på motorvejen mellem Sønderborg og Kiplev blev en vejarbejder bakket over af en anlægsmaskine .

På blot en enkelt uge i august mistede tre mennesker livet ved arbejdsulykker. Ulykker, der måske kunne være undgået, hvis Arbejdstilsynet dukkede mere hyppigt op på kontrolbesøg.

Siden 2008 er Arbejdstilsynets bevillinger faldet med over 100 millioner kroner. Det har ifølge fagbevægelsen haft den konsekvens, at der er længere mellem myndighedernes kontrolbesøg på danske arbejdspladser.

Ekspert: Besparelser er betænkelige

Uden kontrol slækker arbejdsgiverne på sikkerheden. Og det koster flere brækkede knogler - og i værste fald liv.

"Når arbejdstilsynet slækker på kontrollen, stiger antallet af ulykker," siger Jørn Erik Nielsen fra BAT-kartellet, der er en sammenslutning af syv LO-forbund indenfor håndværk, bygge- og anlægsbranchen.

Arbejdsmiljøeksperten Ole Gunni Busck fra Aalborg Universitet bekræfter, at der er sammenhæng mellem myndighedernes kontrol og antallet af arbejdsulykker.

"Arbejdstilsynets kontrol er meget vigtig. Entreprenører og håndværkere har nærmest tradition for at sjuske med sikkerheden, så selvjustits er ikke nok. Derfor finder jeg besparelser på Arbejdstilsynet meget betænkeligt," siger han.

S: Mere opsøgende kontrol

En gennemgang af finanslovsforslaget for 2012 viser, at Arbejdstilsynets bevillinger er skrumpet betydeligt siden 2008 - og at ressourcerne vil blive endnu mindre frem mod 2015. Heraf forsvinder størstedelen af pengene fra det såkaldt "effektive tilsyn".

Arbejdstilsynet ønsker ikke at kommentere sager af politisk karakter, mens valgkampen kører. Men det bekræftes, at tilsynet har oplevet en nedgang i ressourcer.

Men det vil en valgsejr til oppositionen ændre på.

"Besparelserne er ikke sket med vores gode vilje. Vi har stor tiltro til, at Arbejdstilsynet gør en stor indsats i forhold til de begrænsede midler. Men der bør være flere ressourcer, så der kan foretages mere opsøgende kontrol," siger Socialdemokraternes talsmand på området Lennart Damsbo-Andersen.

Også den radikale arbejdsmarkedsordfører Morten Østergaard erklærer sig villig til at at øge Arbejdstilsynets bevillinger.

Flere dødsfald i 2011

Ifølge BAT-kartellet kan besparelserne på Arbejdstilsynet mærkes i form af færre kontrolbesøg på byggepladser og andre farlige arbejdspladser.

33 personer har mistet livet i arbejdsulykker i Danmark i år. Med fire måneder tilbage af året tegner 2011 til at overgå 2010-niveauet på 39 dødsulykker.

"Vi må desværre forvente en stigning i antallet af arbejdsulykker i 2011. Også den værste af slagsen," siger arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet Ulrik Spannow.

Også socialdemokraten Lennart Damsbo-Andersen mener, at statistikken taler sit eget tydelige sprog.

"Set i forhold til den faldende aktiviteten er det bekymrende, at man ikke kan spore en forbedring. Arbejdsgivere er også en slags mennesker, men vi må konstatere, at de har behov for en vished om, at de med jævne mellemrum får besøg af Arbejdstilsynet," siger han.

Bygherrer ser den anden vej

Langt de fleste dødsulykker sker på byggepladser. For to år siden blev kravene til bygherrer skærpet, så bygherren nu har det samlede ansvar for sikkerheden blandt arbejdere og underentreprenører.

Arbejdsmiljøeksperten Ole Gunni Busck har undersøgt effekten af de nye regler. Resultatet er nedslående.

"Jeg besøgte en stor byggeplads drevet af en fremtrædende dansk entreprenør. Men de nye regler blev overhovedet ikke taget seriøst. Vi må konstatere, at Arbejdstilsynets opsøgende kontrol er den mest effektive måde at forbedre sikkerheden på," siger han.

Venstre: R og S løber fra eget forlig

Hos Venstre modtages oppositionens kritik med hovedrysten. Både Socialdemokraterne og Radikale var i foråret med til at forhandle det såkaldte 'Arbejdsmiljøforlig 2020' hjem, der blandt andet koncentrerer Arbejdstilsynets kontrolindsats på særligt problematiske brancher og arbejdspladser.

"Vi har netop forstærket indsatsen der, hvor der sker flest ulykker. Det er sund fornuft at bruge pengene der, hvor udfordringen er størst," siger medlem af arbejdsmarkedsudvalget Peter Juel Jensen (V).

"Det her lugter langt væk af valgkamp," konstaterer han.

Heller ikke Dansk Folkeparti ønsker at ændre på bevillingerne til Arbejdstilsynet.

"Indsatsen er helt fin, som den er. Vi står ved de besparelser, der er foretaget," siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted.

Arbejdsulykker

- I 2010 blev der registreret 39 dødsulykker, 166 amputationer, og 4.435 knoglebrud på danske arbejdspladser.

- Indtil videre er der registreret 33 dødsfald, 94 amputationer og 2.803 knoglebrud i 2011.

Kilde: Arbejdstilsynet