Tæt på verden: Milliardærpræsidents søn er flygtet

9. feb 2011, 14:25
Den 82årige milliardærpræsident slås for sit politiske liv bag pigtråd, mens familien hygger sig i London sønnen Gamal med 100 kufferter

Indtil demonstranterne i Egypten krævede forandring vidste enhver, at Gamal Mubarak var udset til at være tronfølger efter sin far Hosni.

Despotens tale til det vrede folk gjorde klart, at hverken han selv eller den forhadte søn ville stille op som præsidentkandidat ved efterårets valg.

På det tidspunkt var Gamal - opkaldt efter landets befrier fra kongedømmet, Gamal Abdel-Nasser - fløjet over alle bjerge til London med hustru, barn og 100 kufferter.

Tronfølgeren smuttede til London i et privat jetfly den 24. januar, dagen før balladen mod hans diktatoriske fader indledtes. Den 47-årige søn er en af Egyptens mest foragtede politikere.

Pæne forhold

Parret Gamal og Khadiga-Mona Mubarak ejer et fem-etagers rækkehus i Londons fashionable Knightsbridge-kvarter til en anslået værdi af 75 millioner kroner.

Den 27-årige kendis-frue kaldes hånligt en trofæ-hustru. Hun er mest kendt for sine flotte karamelfarvede krøller og læber, som vækker opmærksomhed.

Som en velhavende kendis-jetsetter er Khadiga også kendt for at færdes i populære motionscentre.

Kahdiga er født al-Gammal og er datter af en Egyptisk byggemagnat, som står præsidentpaladset nær. Hendes ekstravagante livsstil har været kritiseret, fordi flertallet af medborgerne er fattige. En femtedel lever for under $1 om dagen.

Familien er samlet

Mens den 82-årige Hosni Mubarak klynger sig til sit politiske liv hjemme i Kairo bag pigtrådshegn omgivet af hundredtusindvis af vrede demonstranter, der kræver hans afgang og kalder ham en kryster, er hans hustru Suzanne også skyndsomt taget til London.

Hun er halvt britisk og er kendt for sine særlige talenter for at shoppe. Hun bærer øgenavnet Marie Antoinette.

Gamals storebror, Alaa, er også i London med sin hustru Heddy Rakekh og deres 7-årige søn Omar.

Alaa foretrækker business frem for politik. Efter en række tvivlsomme forretninger har han holdt en yderst lav profil og overladt rampelyset til lillebror.

I henhold til The Daily - det nye medie til iPad fra det globale News Corp. - er Gamals hus for tiden nærmest belejret af journalister.

[pagebreak]Vennerne flygter

Dusinvis af rapporter på sociale medier som Twitter fra lufthavne i Egypten og Golf-staterne beretter om i hvert fald 19 private jets, der har fløjet Mubaraks venner og støtter ud af Egypten belæsset med kufferter og familie.

Selv antallet af kufferter tælles af portører i lufthavnene. De fleste tager til Golf-stater som Dubai i De Forenede Emirater.

For et par dage siden blev den egyptiske hotel- og naturgasmagnat Hussein Salem, som er en af præsidentens fortrolige, antastet i Dubai med 500 millioner dollars i kontanter (knap tre milliarder kroner). Det vides ikke, om han er tilbageholdt.

Solid opsparing

Efter 29 år ved magten i Egypten har Hosni Mubarak også sparet op. Han anslås personligt at have 32 milliarder dollars i udlandet. Blandt hans aktiver er fast ejendom i New York, Washington, Los Angeles og Sharm el_Sheik. Han har konti i USA, Schweitz og Storbrittanien.

Magtfulde folk bliver nu tilbageholdt. Den statslige anklager har netop forbudt den tidligere handels- og industri minister, Rashid Mohammed Rashid, at forlade landet og har indefrosset hans bankkonti.

Det samme er sket for Habib al-Adly, netop afsat indenrigsminister, og for Ahmed Ezz, en forretningsmand. Præsidenten har udtalt, at han vil dø i Egypten.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.