Tæt på verden: Miljøsvin i fattige lande koster mange liv

14. maj 2013, 08:55
Over 100 millioner mennesker i fare for at blive forurenede af industrigift. Værre end malaria.

Gift og hæmningsløs forurening påvirker direkte 800.000 børn i 31 lande, hvor der ikke er styr på affald. Millioner i udviklingslande får deres sundhed ødelagt af industrispild.

Miljøsvineri medfører sundhedsskader og reducerer folks levetid globalt på niveau af malaria, oplyser Kevin Chatham-Stevens fra Icahn School of Medicine i USA. Bare det at bo tæt ved giftgrunde og -depoter er nok.

Researchere har taget vand- og jordprøver tæt ved 373 affaldspladser i indien, Indonesien og Filippinerne; steder hvor der bor næsten 9 millioner menneske i nabolaget. De er alle i fare for at blive eksponeret.

Analyserne viste, at skaderne på befolkningen medfører tab af 828.722 leveår på grund af sygdom, handicap og tidlig død. Beregningen er baseret på en WHO-metode. Det er mere end malaria koster i de samme lande, rapporterer The Nation.

Mest giftigt

Undersøgelserne viste, at bly og visse forbindelser med crom er de værste, skriver Kevin Chatham-Stevens i tidsskriftet Environmental Health Perspectives.  Giftdepoterne var identificeret af amerikanske Blacksmith Institute, der årligt udsender en rapport om problemerne.

I henhold til instituttet er over 100 millioner mennesker i fare for at blive forurenede af industrigift. Alle giftdepoter er langt fra identificerede og dette kunne være “toppen af isbjerget”, mener William Suk, National Institute of Environmental Health Sciences in Morrisville, N.C., ifølge Science News.

Kilderne til forureningen er kasserede bilbatteriet, genbrugscentrer for batterier og tidligere garverier. Blyforgiftning kan medføre retardering i børn, hjerteproblemer og blodmangel. Blandt de påvirkede er 65 procent børn og kvinder i den fødedygtige alder.

Teamet har i en lignende undersøgelse af forholdene ved 200 giftpladser i 31 udviklingslande konstateret, at næsten 800.000 børn under fire meget vel kunne være forgiftede.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.