Mikkeller_Mikkel_halveret
- Det er fuldstændig vanvittigt, siger Mikkel Borg Bjergsø, der er grundlægger af bryggeriet Mikkeller. Foto: Camilla Stephan

Raser over nedlukning: 'Er der ingen voksne til stede?'

7. dec 2020, 10:59
Mikkel Borg Bjergsø skal endnu engang lukke sine 20 barer og restauranter for at forhindre coronasmitte: - Man burde gøre det modsatte. Lad barerne og restauranter holde åbent som normalt, så folk kan mødes der, hvor der er styr på restriktionerne.

Barer og restauranter skal lukke fra på onsdag i 37 kommuner for at forhindre smitte med coronavirus. Det er et af de tiltag, som statsminister Mette Frederiksen (S) vil præsentere klokken 12 mandag. Det erfarer flere medier.

LÆS OGSÅ: Mikkeller-ejer om ny corona-mavepuster: 'Et hårdt slag i ansigtet'

Det rammer i den grad Mikkel Borg Bjergsø, der er grundlægger af bryggeriet Mikkeller og ejer 20 restauranter og barer i København og i alt 45 på verdensplan.

- Det er fuldstændig vanvittigt, lyder hans første reaktion.

- Den 17. september indførte man restriktioner, der betød, at alle barer og restauranter skulle lukke klokken 22. Og hvad er der sket siden? Smittetallet er steget, og folk mødes på gader og i private hjem, hvor der slet ikke er styr på retningslinjerne. Det er utopi at tro, at folk vil sidde derhjemme alene i december. Er der ingen voksne mennesker til stede i Sundhedsstyrelsen, der kan se, at det her har den helt modsatte effekt? Det virker som symbolpolitik.

Mikkel Borg Bjergsø skal nu bruge tiden sammen med sit personale på at finde ud af, hvad det her kommer til at have af konsekvenser for forretningen.

- Det her vil betyde, at vi endnu engang skal til at fyre og måske også lukke et par steder permanent, siger Mikkel Borg Bjergsø, der allerede har lukket et par barer efter første nedlukning i foråret.

Vi spritter konstant af, holder afstand og sørger for, at der ikke er for mange gæster til stede. Smittefaren opstår lige så snart, du forlader restauranter
Mikkel Borg Bjergsø

I forhold til kompensation fra staten har han ikke de store forventninger.

- Der er ikke engang styr på kompensation fra sidste gang, der blev indført restriktioner, så jeg har ikke de store forventninger. Det virker ikke som om, de har så travlt med den del. Jeg mener ikke, lønkompensation er nok. Jeg har også en bar i Berlin, der får man 80 procent af den omsætning, man havde i samme periode sidste år. Det burde vi også få her. Vi skal ligesom minkavlerne også sikres langt ud i fremtiden. December er uden tvivl den værste måned for os at skulle lukke ned i.

Gør I jer langsigtede overvejelser?

- Vi tænker hele tiden i permanente løsninger for både at redde forretningen og for at mindske smitten. Vi har ingen interesse i at være et superspreder-sted. Vi gør meget mere, end vi skal. Vi spritter konstant af, holder afstand og sørger for, at der ikke er for mange gæster til stede. Smittefaren opstår lige så snart, du forlader restauranter. Der er jo ingen, der render rundt med mundbind og spritter af derhjemme, heller ikke selvom der er gæster.

Hvad synes du, der skal gøres fra myndighedernes side?

- Man burde gøre det modsatte. Lad barerne og restauranter holde åbent som normalt, så folk kan mødes der, hvor der er styr på restriktionerne. Det hjælper ikke at lukke erhvervslivet. Det er folks indstilling, der skal ændres. Ud af de 20 restauranter og barer, vi driver, der er der ekstremt få, der er blevet smittet, under en håndfuld. En undersøgelse fra Oslo (undersøgelsen er en statusrapport på covid-19 fra de norske sundhedsmyndigheder fra 27. oktober, se foto herunder, red.) viser, at det ikke er på barer og restauranter, man bliver smittet.

Artiklen fortsætter under billedet..

LÆS OGSÅ: OVERBLIK: Barer skal lukkes og offentligt ansatte sendes hjem

Det er klokken 12 i dag, mandag, at statsminister Mette Frederiksen (S) vil melde ud hvilke retningslinjer, der vil gælde for de 37 kommuner, der er centreret om de store byer i landet.