Nye murersvende: Mike går fra topkarakter til lediggang

30. mar 2010
Hver anden nyudlærte har ikke fået job efter et halvt år, viser nye tal. Klik til højre og mød de nye murere.

”Og så er det Mike Roth. Han er antaget med sølv.”

De 500 mestre, murersvende og forældre bryder ud i jubel. De er samlet fredag i kantinen på Glostrup Teknisk Skole for at fejre de 64 nyudlærte murere.

Harmonikaen spiller ved siden af scenen, hvor de unge bliver kaldt op én efter én og får den røde bog, der viser, at de nu ikke længere er lærlinge. De rækker svendebrevet op i luften, og smilet breder sig til begge ører.

Denne dag er en af de største dage i deres liv, forklarer flere af dem.

Sølv

19-årige Mike Roth bliver som noget særligt belønnet med en sølvmedalje for sin svendeprøve. Dermed er han årgangens bedste murer. Men glæden er kort.

For selv årgangens bedste murer bliver uddannet til arbejdsløshed. Størstedelen af de nye murersvende går nemlig lige fra svendeprøven og ud i køen nede ved A-kassen.

Se også: "Uddannelsen kan ingen tage fra jer"

Krisen rammer nyuddannede fra de tekniske skoler ekstra hårdt. Af alle de murere, gartnere og chauffører m.fl., der blev udlært i juli sidste år, er hver anden stadig arbejdsløs et halvt år senere. Det viser nye tal fra landets største fagforening 3F.

Værst står det til for murerne: Her er to ud af tre nyuddannede uden job et halvt år efter, de er færdige.

Trist

Mike Roth kan ikke lide at tænke på, hvor længe der går, før han får arbejde og kan bruge sit nye fag. Da han startede uddannelsen, var der fuld tryk på byggeriet og ingen ledige. Nu er virkeligheden en helt anden.

”Det er trist, når der slet ikke er noget arbejde. Jeg havde regnet med, at jeg skulle ud og arbejde, lige når jeg var færdig. Men det er helt vildt med arbejdsløsheden. Alle mine kammerater, min far og min onkel, der også er murere, er arbejdsløse,” forklarer Mike Roth.

Efter receptionen viser han stolt sit svendestykke til familien. Den store hal er fyldt med smilende unge mænd med en dåsebajer i hånden.

”Tanken om, at jeg har brugt 3,5 år på en uddannelse, og så skulle arbejde med noget andet. Det føles som et spild,” siger han og ryster på hovedet.

Faglig sekretær i 3F Jens Kirkegaard har fulgt de unge op til prøven og bedømt deres svendestykke.

”De lider et knæk. Jo længere tid der går, jo større bliver risikoen for, at de aldrig får et job inden for deres fag,” siger han.

Tømmermænd

De nye svende kan få dagpenge efter en måned, og derefter venter krav om aktivering, jobsøgningskurser og skemaer, der skal udfyldes.

”Det er ret ensomt. De nyuddannede er ekstra udsatte, for nok har de et svendebrev, men de har ikke det stærke netværk og mange års erfaring. Tilmed bliver de overvældet af det bureaukrati og kontrolsystem, de bliver mødt med som arbejdsløse,” advarer Jens Kirkegaard.

Men alt det tænker ingen af de nye svende på denne dag. Resten af programmet står på flere fadøl og en ordentlig tur i byen. Men bagefter venter tømmermændene og en plads bagerste i arbejdsløshedskøen.

64 stolte murerlærlinge, mens de arbejdede på svendeprøven.
Foto: Københavns Tekniske Skole, murerafdelingen i Glostrup

64 unge lærlinge inden de blev færdige med svendeprøven. Foto: Københavns Tekniske Skole, murerafdelingen i Glostrup.

Nyudlærte

49% er uden arbejde et halvt år efter, de er uddannet

Udvalgte fag

  • Murer: 67%
  • Anlægsgartner: 61%
  • Struktør (bygning): 51%
  • Kokke: 42%
  • Chauffør: 41%
  • Lagerarbejder: 21%
  • Falckredder: 0%

Kilde: 3F