Mie nægter at forsørge Ronni trods tudeture

17. feb 2014, 08:00
Handicaphjælper Mie Lykke Sørensen synes, at den nye kontanthjælpsreform er så uretfærdig, at hun nægter at forsørge sin arbejdsløse kæreste. Nu truer kommunen med at tilbageholde en del af hendes løn.

De flyttede sammen for bare seks måneder siden, men kommunen mener, at de er så tætte, at 36-årige Mie Lykke Sørensen nu skal forsørge 38-årige Ronni Therkildsen.

Fordi han er på kontanthjælp, og hun arbejder som handicaphjælper, er de to blevet ramt af reglen om gensidig forsørgelsespligt for samlevende fra den nye kontanthjælpsreform.

Det vil sige, at den, der har en indtægt, er tvunget til at forsørge den, der ingen har.

Men det nægter Mie Lykke Sørensen.

"Jeg synes, at det er så uretfærdigt. Min kæreste har panik-angst og ADHD. Han har ikke en ærlig chance for at gå ud og få et job," siger hun.

Handicaphjælperen har nu fået et brev fra kommunen, der truer med at udbetale kontanthjælp til kæresten og derefter inddrive pengene hos hende.

"Et krav mod Mie vil i sidste ende blive overdraget til Skat, som både har beføjelser til at tilbageholde i lønudbetaling fra arbejdsgiver og gøre udlæg i værdier," skriver kommunen.

Mie Lykke Sørensen er langt fra den eneste, der siger nej til at tømme sparegrisen. Lige nu er fem samlevere på vej til inkasso i Odense Kommune, fordi de nægter at forsørge.

"Som at gå ud på gaden helt nøgen"

Hun synes, at det er grænseoverskridende, at kommunen blander sig i parrets privatøkonomi.

"Kommunen har indhentet alle mine økonomiske oplysninger. Det er som at gå ud på gaden helt nøgen. Kommunen har strippet mig," siger Mie Lykke Sørensen.

Hun har kontaktet både den lokale borgmester og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), men der er ingen kære mor. Hun skal forsørge sin arbejdsløse kæreste.

Mie og Ronni frygter, at presset bliver så stort, at de må gå fra hinanden.

"Jeg har dårlig samvittighed over for ham, fordi det er min skyld, at han ikke får kontanthjælp. Han har dårlig samvittighed over for mig, fordi det er hans skyld, at jeg skal forsørge ham. Det er så ødelæggende," siger Mie Lykke Sørensen.

Hvem tør forelske sig i en arbejdsløs?

Samleveren er så frustreret, at hun sommetider får tudeture.

"Det er synd for kontanthjælpsmodtagerne. Men det er altså også synd for deres kærester," siger hun.

Mie Lykke Sørensen forudser, at reglen om gensidig forsørgelsespligt for samlevende vil blive en hjerteknuser blandt kontanthjælpsmodtagere.

"Politikerne har gjort dem til tredjerangsborgere. Der er jo ingen, der vil røre dem længere," siger hun.